Digitala ”hälsoappar” stoppar dissidenter i Kina – får röd markering

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kina byggde upp en massiv digital infrastruktur för att övervaka covid-19, och nu kan den ha använts för att kväsa dissidenter i landet, rapporterar Reuters. De så kallade hälsokoderna har blivit som ”digitala handbojor”, heter det.

Reuters rapporterar idag om att en planerad protest i centrala Kina ska ha hejdats genom att myndigheterna markerat demonstranters digitala ”hälsokodsappar” som röda.

Demonstranterna skulle protestera mot att de fått sina bankmedel frusna. Totalt har kinesiska medborgare och företag, av någon anledning, fått motsvarande 178 miljoner dollar frusna av banker. De kommer alltså inte åt sina pengar.

Personerna försökte åka till demonstrationen i den centrala provinsen Henan, där det skett en rad liknande protester de senaste månaderna. Men eftersom de fått en röd digital markering i sin smartphone kunde de inte resa dit.

Mer än 200 personer ska ha stoppats på detta sätt.

Det krävs nämligen en grön kod i telefonappen för att kinesiska medborgare ska kunna använda kollektivtrafik, restauranger, gallerior och ha möjlighet att resa runt i landet.

Enligt Reuters har människorättsgrupper varnat för att Kina kan komma att använda ”sin enorma infrastruktur för covid-övervakning för att kväsa oliktänkande”.

– Jag kan inte göra någonting, jag kan inte gå någonstans. Man behandlas som om man vore en brottsling. Det kränker mina mänskliga rättigheter, säger en person till nyhetsbyrån och hävdar att hans barn kanske hindras från att gå i skola om hans hälsokod inte snart blir grön igen.

Den senaste tiden har skett nya coronautbrott i Kina och vissa regioner begär att invånarna registrerar sina planerade resor digitalt. En annan person säger att hans ”hälsokod” blev röd den 12 juni, dagen efter han registrerat att han skulle resa till Henan.

Reuters skriver att man inte kunnat fastställa om kodändringen gjorts för att stoppa demonstrationen, men påpekar att flera personer som inte varit kopplade till protesten mot frusna bankmedel kunnat resa till Henan.

Varken Henans provinsregering eller landets hälsokommission har velat kommentera uppgifterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program