Sverige ska ha ingått ”säkerhetsgarantier” för Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Genrebild krig. Foto: Swebbtv arkiv

12 nya länder, däribland Sverige, ska ha anslutit sig till en deklaration om säkerhetsgarantier för Ukraina. Det hävdar Ukrainas president Volodomyr Zelensky på Telegram, rapporterar nyhetsbyrån Tass. De så kallade garantierna innebär ”långvariga förpliktelser” för länderna, skriver Yahoo News/Kyiv Independent.

12 länder uppges nu ha ingått säkerhetsgarantier i relation till Ukraina.

– När det gäller säkerhetsgarantier på vår väg till Nato, kommer ett paket med säkerhetsgarantier för vårt land att specificeras fullt ut under andra halvåret. Från och med idag har ytterligare 12 samarbetsländer anslutit sig till den gemensamma deklarationen, säger Ukrainas president Volodomyr Zelensky i ett uttalande på Telegram enligt Tass.

Länderna som ska ha angetts är Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Island, Irland, Nederländerna, Norge, Portugal, Rumänien, Spanien – och Sverige.

”Säkerhetsgarantierna kommer medföra uttryckliga och långvariga förpliktelser”, kan man läsa på Yahoo News/Kyiv Independent om uttalandet.

Det ska handla om en ”avsiktsförklaring”, med ursprung i G7-gruppen och Nato-toppmötet i Vilnius i juli, om att stödja Ukraina mot Ryssland, och som bland annat innefattar ekonomiskt stöd och återuppbyggnad av Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program