Fiasko för antiryska sanktioner – och nu stiger oljepriset

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Genrebild. Foto: Swebbtv arkiv

Den senaste månaden har oljepriset stigit kraftigt och Ryssland tjänar storkovan på detta. Sanktionerna mot Ryssland har inte bitit, rapporteras det i SVT Nyheter. I stället för att sälja till Europa, något EU:s maktelit satt stopp för, har Ryssland helt enkelt sålt till marknader i andra länder. De som nu lider är vanliga människor i Europa.

Den senaste tiden har drivmedelspriserna ökat igen.

Priset på olja har sjunkit i ett år, men nu stiger det kraftigt.

Anledningen är, enligt SVT, att stora oljeproducerande länder som Saudiarabien och Ryssland har minskat sin produktion.

Detta ger ökade intäkter för Ryssland, högre priser för konsumenterna i Europa, samtidigt som den samhällsfarliga inflationen i väst eldas på.

– Sanktionerna har inte bitit särskilt hårt på produktionen eller exporten av olja och gas från Ryssland, säger den norska energianalytikern Thina Saltvedt enligt SVT.

Vidare förklarar Saltvedt att den ryska oljan som tidigare gick till Europa i stället har gått till andra länder, och sålts i bland annat Kina och Indien.

Samtidigt uppger man nu även från rysk sida att sanktionerna misslyckats.

Snabb ekonomisk tillväxt väntar i stället Ryssland, hävdade Kremls talesman Dmitrij Peskov vid ett ungdomsforum på torsdagen, rapporterar RT.

– Vi har tagit oss ur krisen, och våra möjligheter till snabb utveckling är goda med dagens mått mätt. Det här är en unik situation. Ni kommer studera hur detta var möjligt och varifrån vårt land, vårt folk, fann sådan styrka, sade han enligt RT.

Rysslands BNP väntas växa med mer än 2 procent i år, en tillväxt som enligt Rysslands president Vladimir Putin helt skulle täcka den ekonomiska nedgång som landet drabbades av 2022.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program