Sverige öppnar för attacker mot ryskt territorium

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pål Jonson. © Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det finns inga geografiska begränsningar för artillerisystemet Archer som Sverige skickat till Ukraina. Det säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SR Ekot med anledning av Nato-chefen Jens Stoltenbergs uppmaning att allierade länder bör överväga att häva restriktioner på vapen som doneras till Ukraina. Putin svarar att små länder i Europa ”bör vara fullt medvetna om vad som står på spel”.

Nyligen sade Nato-chefen Jens Stoltenberg att allierade borde överväga häva restriktioner på donerade vapen till Ukraina, eftersom det förhindrar Ukraina att angripa militära mål i Ryssland.

Detta skapade häftiga reaktioner från Italiens regering.

Men Sverige säger inte nej.

Enligt Sveriges försvarsminister Pål Jonson finns det inga geografiska begränsningar för Archer-systemet, som Sverige skickat till Ukraina.

– Vår inställning är att det är folkrätten som gäller och då måste man ha klart för sig att Ryssland har påbörjat ett oprovocerat och olagligt krig. Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium, säger Jonson till SR Ekot man påpekar att Sverige förväntar sig att Ukraina vidtar de åtgärder som krävs inom krigets lagar samt använder proportionalitet.

Att svenska vapen får användas mot ryskt territorium bekräftas även av Pål Jonson på en uttrycklig fråga från Hallandsposten.

Även från EU:s sida säger man nu att detta följer krigets lagar.

Så här svarar Rysslands president Vladimir Putin i samband med ett möte i Uzbekistan:

– Dessa tjänstemän från Nato-länder, särskilt de som är baserade i Europa, särskilt i små europeiska länder, bör vara fullt medvetna om vad som står på spel. De bör tänka på att de är små och tätbefolkade länder, vilket är en faktor att räkna med innan de börjar prata om att attackera djupt in i det ryska territoriet. Det är en allvarlig fråga och utan tvekan tittar vi mycket noggrant på detta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program