”Sverige inte ett självständigt land” – tvingades in i Nato, vid sämsta möjliga tidpunkt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är något märkligt med Sveriges brådstörtade medlemsansökan till Nato, säger Lars Bern i Swebbtvs senaste omvärldsanalys. För någon förhöjd hotbild mot Sverige fanns egentligen inte. Trots att beslutet gick emot Socialdemokraternas natur, hade dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) ”fruktansvärt bråttom” att driva igenom beslutet.

Varför gick Sverige egentligen med i Nato? Vi hade inte så mycket val, menar Lars Bern.

Vi är för insyltade med USA. Sverige är sedan 1950-talet ett amerikanskt lydrike, påpekar han. S-statsministern Olof Palme var visserligen tydligt USA-kritisk, men han mördades ju 1986. Enligt Lars Bern är det inte osannolikt att USA hade något med mordet att göra. Han har inga bevis för detta, men det vore ”logiskt”, säger han. Amerikansk underrättelsetjänst är inte främmande för att eliminera obekväma politiska ledare. Det var bara under Palmetiden som Sveriges nära koppling till USA kunde ifrågasättas. Palme var en ”vagel i ögat på amerikanerna”, enligt Bern. Sverige hade kunna bli paria i väst utan en Nato-ansökan, ungefär som Serbien.

– Vi har ju dansat efter amerikanernas pipa, fortsätter Lars Bern i Swebbtv. Men hela händelseförloppet är ju lite märkligt. Magdalena Andersson hade så fruktansvärt bråttom att driva igenom det här beslutet. Hon hade definitivt inte sitt parti med sig.

– Någon hade vridit om armen på henne.

Skulle vi ha kunnat stå utanför?

– Nej, det tror jag inte. Då hade vi blivit en nation som amerikanerna straffat på olika sätt.

Lars Bern tror att Andersson kan ha blivit uppvaktad av personer inom Wallenbergsfären, men påpekar att detta är rena spekulationer.

– De som har de starkaste relationerna med USA i Sverige är Wallenbergsfären, säger han.

– Saab hade ju redan ett nära samarbete med amerikansk militärindustri. Och jag tror att det besked som Magdalena Andersson fick var att om inte vi tillsammans med finnarna söker medlemskap i Nato, så kommer vi bli en missgynnad nation, och då kommer man bryta en massa industriellt samarbete.

De svenska industrierna skulle helt enkelt ha skadats, bedömer Bern.

– Det låg i förlängningen av de hot man såg.

– Det är fullständigt uppenbart att Magdalena Andersson aldrig brydde sig om att förankra det här i organisationen, säger Lars Bern. Man hade något slags rådslag, men det var med armbågen. Det var fullständigt löjeväckande. Man respekterade inte det som sades i partiet.

Det var, av någon anledning, ”väldigt bråttom att driva igenom det här”, påpekar han.

Ett tänkbart, om än spekulativt scenario, säger Swebbtvs Mikael Willbert, är helt enkelt att Wallenbergsfären blev kontaktad av USA, fick veta att det kommer gå dåligt för svensk industri om Sverige inte går med i Nato, och att de i sin tur tog tag i den svenska regeringen.

– Detta visar att vi inte är ett självständigt land, säger Lars Bern om den svenska Nato-processen.

– Vi har tvingats till det här.

Sveriges starka ekonomiska band till USA kan alltså ha varit en drivande faktor bakom Nato-ansökan. Det tragiska för Sverige, påpekar Bern, är att vi fullt ut dras in i den västliga maktsfären nu – när den är på väg att falla sönder.

– Detta är ingen bra utveckling på något sätt.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program