Sverige fördömer Orbáns fredsförsök i Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Skärmdump @SwedishPM/X

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) fördömer Viktor Orbáns besök i Ryssland. Det är ”ansvarslöst och illojalt”, påstår Kristersson på X. Orbán säger dock att ”fred är ett måste”.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som under ett halvår framåt leder EU, har åkt på ett ”fredsuppdrag” till Moskva, som han kallar själv kallar det.

Detta efter att även ha besökt Zelensky i Kiev i Ukraina.

”Fred måste ske!”, skriver den ungerska ledaren på Facebook gällande sitt Rysslandsbesök.

”Fred kommer inte av sig självt, det måste göras för fredens skull. Det här är anledningen till att vi kom till Moskva”, skriver Orbán i ett annat inlägg.

Men Sveriges statsminister Ulf Kristersson är inte nöjd.

Enligt Kristersson är det ”ansvarslöst och illojalt” av Orbán att använda EU-ordförandeskapet för att besöka Ryssland och dess president Vladimir Putin.

”Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet”, fortsätter Kristersson i ett inlägg på X och påpekar att Viktor Orbán ”står ensam i detta” och inte talar för EU eller övriga stats- och regeringschefer.

Men i kommentarsfältet på X flödar kritiken mot Kristerssons inlägg.

”Vad har hänt med Sverige? Från att vara för fred, mot krig och ett neutralt land till att bli värsta krigshetsare? Ni har verkligen tappat det på så många plan”, hävdar en användare i ett svar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program