Europas välstånd förstört – av sanktionerna mot Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Michael Hudson. © Foto: author: Ian Buswell/copyright holder: Megan Ashcroft (Renegade Inc.) (CC BY-SA 4.0)

Sanktionerna mot Ryssland har haft en förödande effekt. Men inte för Ryssland, utan för Europa. Det förklarar den berömda professorn i ekonomi, Michael Hudson, i Dialogue Works. Hela grunden för Europas välstånd har försvunnit – och övergått till Ryssland. Man har ”förlorat hela grunden för de senaste 30 årens välstånd i Västeuropa”, säger han.

Det är i en intervju med Dialogue Works som den amerikanske ekonomiprofessorn Michael Hudson talar om ”sanktionerna” mot Ryssland.

Ett land som utsätts för sanktioner har två möjligheter, förklarar han: falla sönder eller göra sig självt oberoende och på egen hand producera vad man tidigare behövde importera. Ryssland lyckades med det senare.

– Sanktionerna har gjort att Ryssland blivit självförsörjande i mat, särskilt grönsaker. De behöver inte importera mat från Baltikum längre. Man har blivit självförsörjande i många konsumtionsvaror, industrivaror, säger Michael Hudson.

Enligt ekonomen har Vladimir Putin USA:s president Joe Biden att tacka för det välstånd man nu lyckats anskaffa sig.

– Resultatet av sanktionerna, som infördes av Biden och åtföljdes av Europa har haft den effekt Biden ville: de har skurit av Europa från Ryssland. De har separerat Europa, fortsätter han.

– Och förlorat hela grunden för de senaste 30 årens välstånd i Västeuropa. Det välstånd som Europa inte längre har åtnjuts nu av Ryssland.

Ryssland har även insett att väst inte har något att erbjuda, förutom nyliberalism, påpekar han.

Världsbanken flyttade nyligen upp Ryssland till kategorin höginkomstland.

Se klipp HÄR.
Se hela HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program