Svenskt sjukhus vårdar ”ukrainska kombattanter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flera skadade ukrainska soldater fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna tidigare i veckan för att få vård. De flögs in från Polen, uppger TT.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har börjat ta emot ukrainska soldater som skadats i kriget med Ryssland.

Enligt Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska, handlar det om fem ”ukrainska kombattanter”. De fördes med flygplan från Polen via sjukhusets egen transporttjänst tidigare i veckan.

Detta uppges vara de första icke-civila som får vård på sjukhuset. Efter samtal med Säpo har Karolinska kommit fram till att det inte innebär ett förhöjt hot.

Exakt vilka skador det handlar om vill sjukhuset dock inte säga, av respekt för patienterna.

– Många soldater har i dag skyddsväst på sig, så det handlar främst om att rekonstruera extremiteter och behandla svåra frakturer på armar och ben, säger Gunnar Sandersjöö till TT.

Men Karolinska universitetssjukhuset är bara ett av flera sjukhus i Europa som vårdat krigsskadade. Sedan kriget började har Karolinska haft en plan för att avlasta den ukrainska sjukvården, enligt TT. I bakgrunden är det EU som via MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, efterfrågat hjälp till skadade ukrainska soldater.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program