”Svensken är för snäll” – vilket gör det svårare att rädda Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är mycket snack i svensk politik nu. Plötsligt har nästan alla blivit invandringskritiska – i ord åtminstone. Men när går något parti från ord till handling?

I Swebbtvs senaste julsändning diskuterar Mikael Willgert, Jan Tullberg och Arne Weinz bland annat Ukraina, Israel och svensk inrikespolitik.

Hur kommer Socialdemokraternas nya ”invandringskritiska” hållning påverka politiken? Ett troligt scenario är att de bara snackar, för att få väljare.

Å andra sidan, vad har egentligen Sverigedemokraterna lyckats med?

– Sverigedemokraterna ligger rätt nära Socialdemokraterna redan, men de är så pass svaga och då kan ju folk tycka att det är hugget som stucket med dessa partier, säger Jan Tullberg. Då kan vi få situationen med ett socialdemokratiskt parti som skäller litegrann men inte gör nånting. Och sen ett sverigedemokratiskt parti som också skäller litegrann men inte gör nånting.

Enligt Tullberg är det svenska rättsväsendet i mångt och mycket utslaget. Detta är påfallande.

– Men vad har Sverigedemokraterna gjort åt det här?, fortsätter han. De har ju inte drivit fram något land i Afrika som är beredd att ta emot de här?

Enligt Arne Weinz har SD ”gett upp de flesta av sina ideal”.

– EU, Nato, alla stora frågor i stort sett, säger Weinz och påpekar att SD egentligen är socialdemokrater med inslag av nationalism.

Weinz bedömer dock att debattklimatet kommer öppna upp sig ännu mer under 2024 och att ”allt fler sätter emot sig det här experimentet”.

Jan Tullberg är inte lika optimistisk. Han tror aldrig sossarna kommer gå från ord till handling.

– Men jag tror inte Sverigedemokraterna är redo för det heller, påpekar han.

Svensken är nämligen fortfarande ”för snäll”.

– Det är länge sedan Sverige var i krig, säger Jan Tullberg i Swebbtv och påpekar det är annorlunda med till exempel finländarna som har krig mycket närmare bakom sig i sin historia.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program