Bränslepriserna förväntas gå ner kraftigt vid nyårsskiftet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Pixabay ©

Efter nyårsskiftet imorgon inträder förändringarna med regeringens sänkta reduktionsplikt för drivmedel. Störst prispåverkan nedåt räknas diesel få men utöver sänkning av reduktionsplikten sänks också skatten för bensin och diesel, där sänkningen blir högre för bensin.

På sociala medier är det många som gläds åt den kommande och efterlängtade sänkningen. På X gör medborgaren Kenny Ekborg sig lustig över att de påstått ”klimatvänliga” biobränslena, som blandas i diesel och bensin, vilka transporteras på ett för klimatalarmisterna klimatovänligt sätt.

– Snart sänks reduktionsplikten. Då kan vi glädjas åt att vi slipper IMPORTERA så mycket ”biobränsle” med fartyg som förbränner 80 ton fulolja per dag hela vägen från andra sidan jorden, skriver Ekborg.

Under pressträffen regeringen hade den 7 september där nyheten om reduktionspliktssänkningen presenterades konstaterade energiminister Ebba Busch att bensinpriset stigit med över 40 procent mellan 2020 och 2022, medan dieselpriset steg med hela 60 procent. En prischock som kombinerades med skenande elpriser efter att den dåvarande rödgröna regeringen under sin regeringstid lade ner de två fullt fungerande kärnkraftverken Ringhals 1 och 2.

Prissänkningen vid pump är svår att sia om eftersom det påverkas av flera externa faktorer, men enligt ett räkneexempel som näringsministern redogjort för kommer det innebära cirka fyra kronor för dieseln när detta räknas samman med skattesänkningarna.

Utöver sänkning av reduktionsplikten kommer även skatten på diesel och bensin att sänkas. Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson menade att denna skattesänkning kommer pressa ner priserna med cirka en krona vid pump. Dieselskatten är i och med sänkningen vid årsskiftet nere på EU:s så kallade miniminivå och till följd av det svenska EU-medlemskapet kan inte regeringen sänka skatten mer.

Även jordbruksdieseln kommer få skattesänkningar vid årsskiftet och även den ner till EU:s miniminivå. Enligt Tidökoalitionen är detta för att svenska bönder ska konkurrera på mer lika villkor med övriga EU:s bönder. Det antas också få en påverkan på livsmedelspriset, då ökade bränslekostnader för svenska bönder i slutändan påverkar priserna i livsmedelsaffärerna.

Det finns farhågor för att bränslebolagen kommer att försöka minska priserna mindre än vad skatte- och reduktionspliktsminskningen de facto skulle innebära. Både Sjöstedt och energiministern har påpekat vikten av att använda sin konsumentmakt om detta skulle bli verklighet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program