Svenska försvarsministern stoppas från att besöka Turkiet

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Den svenska försvarsministern är inte välkommen till Turkiet efter att den svensk-danska politikern Rasmus Paludan bränt en koran utanför den turkiska ambassaden, enligt Reuters. Sveriges regeringen fortsätter däremot att försöka stryka Turkiet medhårs.

Det turkiska utrikesministeriet menar att det är under all kritik att koranen tillåts brännas och säger att det inte har med yttrandefrihet att göra, utan att det är anti-islam-aktivism. Trots den förnedrande behandlingen genom att få inbjudan kastade i ansiktet, så menar den svenska försvarsministern på Twitter att han ser framemot en fortsatt dialog med den turkiska regimen.

Det är den andra svenska toppolitikern som stoppas från att genomföra ett politiskt besök i Turkiet. Tidigare stoppades den svenska riksdagens talman från att besöka Turkiet. Detta som en konsekvens av att kurdiska aktivister i Sverige hängt en docka upp och ner föreställandes Turkiets president Recep Erdogan utanför Stockholms stadshus, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Den svenska regeringen fortsätter att försöka stryka den turkiska regimen medhårs så gott det går. Statsministerns officiella Twitter-konto fördömde koranbränningen, även om framhålls i tweeten att det går i linje med yttrandefriheten.

Alternativ för Sveriges partiledare menar att det är dags att sluta fjäska för Erdogan och undrar hur länge NATO-lobbyn tycker Sverige ska förnedras inför den islamistiska regimen i Turkiet. Partiet menar att Sverige bör dra tillbaka sin NATO-ansökan.