Stridigheter inom Vänsterpartiet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil Vänsterpartiets Youtube-kanal

De interna stridigheterna inom Vänsterpartiet har varit omtalade tidigare och vad det verkar tilltar nu dessa. Lokalpolitikern Björn Alling (V) har blivit utesluten av partiledningen, Alling har efter detta gå till öppet angrepp mot att partiet gör en politisk högersväng.

Enligt ett Facebook-inlägg från Alling är det en splittrad partistyrelse som valt att utesluta honom och han meddelar att han överklagat frågan till partiets kongress som genomförs i maj nästa år. Enligt Vänsterpartiet själva har de inga problem med intern debatt, men att Alling ska ha ägnat sig åt grova påhopp som pågått flera år, enligt vad partisekreteraren Aron Etzler (V) säger till TT.

Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) har fått kritik från vänsterhåll tidigare för att hon börjat vrida om partiet höger ut. Kritiken mot den påstådda högersvängen är något som Alling understryker i sitt Facebook-inlägg.

– På kongressen kommer även frågan om ifall Vänsterpartiet ska fortsätta att vara ett socialistiskt, antikapitalistiskt parti avgöras i striden om det nya partiprogrammet. Jag vill uppmana alla de kamrater som tagit strid för min skull att kämpa för att på kongressen avfärda Nooshi Dadgostars och Aron Etzlers försök att omvandla oss från ett parti av socialister till ett fogligt stödparti till en högervandrande socialdemokrati, skriver Alling.

I det nya partiprogrammet som föreslås till partiets kongress nästa år framgår det däremot tydligt att partiet inte har för avsikt att frångå socialismen som ideologiskt rättesnöre, då det omnämns specifikt som ett ideologiskt ben att stå på utöver feminism.

Dadgostar har också tidigare försökt markera att de är ett utpräglat vänsterparti, när hon vid en pressträff i riksdagen i slutet av oktober menade att Vänsterpartiet vill sitta med i en rödgrön regering, men Centerpartiet ska inte ingå i denna. Detta då hon menar att partiet är skadligt för att få till ett rättvist Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program