Slaget om Bakhmut går in i slutfasen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

De hårda striderna i Bakhmut som pågått i flera månader ser nu ut att bara ha dagar kvar. Samtidigt pågår det omfattande spekulationer om den aviserade ukrainska motoffensiven.

Striderna i Bakhmut intensifierades under vintern och sett över hela frontlinjen har striderna varit som hårdast här under såväl vintern som inledningen av våren. Samtidigt som den ryska offensiven i Bakhmut fortsätter så intensifieras spekulationerna om den aviserade ukrainska motoffensiven.

De ukrainska styrkorna har enbart enstaka traktorstråk som underhållslinjer kvar, då den sista reguljära vägen in i Bakhmut är omstridd vid byn Khromove. De ukrainska styrkorna håller den befästa positionen som kallas Citadelet i västra Bakhmut. Detta är de sista procenten av staden de ukrainska styrkorna fortfarande har kontroll över utöver en mindre del längre söderut. Striderna i området förväntas ändå bli hårda då det är höga och tåliga byggnader som de ukrainska styrkorna försvarar sig ifrån. De flesta och mest pålitliga källorna på både pro-ukrainsk och pro-rysk sida är överens om hur frontlinjerna nu ser ut i och omkring staden Bakhmut.

Värdet av Bakhmut har varit hett omdiskuterat, då vissa pekar ut att kampen om staden mer är en symbolisk strid snarare än att staden har ett operativt värde. Samtidigt finns det de som pekar på att Bakhmut är en knytpunkt för viktiga vägar som i sin tur öppnar upp för en offensiv mot de viktiga städerna Kramatorsk och Slovyansk i Donbass-området.

Samtidigt intensifieras spekulationerna om den ukrainska offensiven som enligt flera uppgifter förbereds. Enligt Yahoo News ska Ukraina ha fått 98 procent av de vapen och den materiel som efterfrågats för att kunna genomföra en offensiv.

En del spekulationer handlar om att ukrainska styrkor kommer att genomföra sin offensiv för att ta tillbaka området kring Bakhmut och själva staden. Något som bland annat Youtube-kanalen History Legends fört fram. History Legends har tidigare förutspått och fått rätt om vissa trupprörelser och tänkta offensiva företag.

Vädret i områdena där en eventuell ukrainsk offensiv kan genomföras är fortfarande inte optimalt för en omfattande offensiv, detta då vägar som inte är asfalterade fortfarande är mycket blöta och förvandlas till lerhav om tunga fordon framrycker på dem. Även åkrar samt fält är blir till lerhav under stora delar av våren i Ukraina till följd av blött väder och den ukrainska jordens egenskaper. Därför lämpar sig terrängen inte för mekaniserade förbands strid för tillfället.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program