Strandhäll har haft betalningsanmärkningar – påstod motsatsen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Både i SVT Aktuellt och TV4 Nyheterna påstod Sveriges nya miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) att hon inte haft några betalningsanmärkningar. Men det stämmer inte, rapporterar Aftonbladet.

Annika Strandhäll är tillbaka i svensk toppolitik. Nu som så kallad miljö- och klimatminister.

Men det har inte börjat särskilt bra.

Dels har hon sökts av Kronofogden för ett par obetalda räkningar, avslöjade Aftonbladet. Detta var en överraskning för henne, påstod hon i gårdagens SVT Aktuellt, där programledaren bland annat undrade om en minister inte borde ha koll på sina räkningar.

– Absolut. Jag har alltid haft ordning på min ekonomi, och jag har heller aldrig haft några betalningsanmärkningar, svarade Strandhäll.

Men det stämmer inte. Den nya miljöministern har haft ett par stycken, enligt nyhetsbyrån Siren, skriver Aftonbladet. En av dem på 15.000 kronor från 2013. Samtidigt fanns också en annan betalningsanmärkning registrerad.

Till Aftonbladet säger Annika Strandhäll att hon inte har något minne av anmärkningen. Hon skyller på sin dåvarande sambo, som tog livet av sig 2019, trots att det är hennes namn som står på betalningsanmärkningen.

– Min man skötte vår hushållsekonomi och mina privata affärer vid tidpunkten och fram till hans bortgång sommaren 2019, säger hon till tidningen.

Gång på gång försäkrar hon i media att hon har ordning och reda i sin privatekonomi.

Först påstod Strandhäll att hon bara hade två skulder. Men enligt SVT har hon haft nio betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan 2018, varav ett ärende handlar om poolfyllning och ett annat om ett bredbandsabonnemang. Även detta beskriver hon som överraskande.

– Jag kan bara konstatera att jag har en extremt turbulent tid bakom mig. Min sambo gick hastigt bort hösten 2019, och det har varit en stor omställning för mig och min familj, säger Strandhäll till SVT.

I TV4 Nyheterna påpekade programledaren Ulf Kristofferson att tv-kanalen har uppgifter om betalningsanmärkningar på cirka 16.300 kronor 2013 och han undrar om det inte stämmer.

– Nej, jag känner inte igen det, det är inte något som jag drar mig till minnes i alla fall, svarade Annika Strandhäll samtidigt som hon tittade ner i bordet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar att hennes förtroende för Strandhäll inte har påverkats av avslöjandena kring klimatministerns privatekonomi.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program