Läget i Medelhavet är mycket ansträngt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Turkiet låter illegala migranter fortsätt passera landet, denna gång passerar de över gränsfloden Evros enligt Ekathimerini. Detta trots att EU betalar Turkiet för att förhindra migration via Turkiet och in i EU-länder. Turkiet har även anklagats av Polens premiärminister för att ha fungerat som en mellanlandningsplats för de migranter från Mellanöstern som sedan tagit sig till Vitryssland, som sedan försökt ta sig över gränsen till Polen och in i EU enligt Middle East Eye.

Polen har tidigare anklagat Turkiet för att ha samarbetat med den vitryska regimen i att orkestrera attackerna mot de polska gränserna. Migrantattackerna som Turkiet använder sig av har däremot mindre att göra med att EU ska betala mer till Turkiet, enligt Swebbtv Nyheters försvars- och utrikespolitiska kommentator Stig Berglund.

– Jag tror att det inte bara handlar om att pressa till exempel EU på pengar utan jag tror det här har att göra mycket med hans (Recip Erdogan reds.anm.) personliga roll, hans muslimska tro och hans dröm om att återupprätta det ottomanska imperiet, säger Berglund.

Turkiet och Grekland har långtgående och infekterade dispyter kring utvinning av naturresurser runt de grekiska öarna i Egeiska havet och kring det omstridda Cypern. Detta har lett till att Frankrike och Grekland tillsammans spänt sina marina muskler mot Turkiet genom att hålla gemensamma flottövningar, enligt DW.

– Vad som nu hänt under hösten är att Grekland ratificerat en försvarspakt med Frankrike. Den säger något så märkligt att Athen (Grekland reds.anm.) och Paris (Frankrike reds.anm.) kommer att stödja varandra även vid en attack från ett NATO-land. Fokus för den här pakten är Turkiet som har tvister med Grekland, berättar Berglund.

– I avtalet ingår också att Grekland köper tre franska fregatter och det blir ännu delikatare när man känner till att Tyskland har sålt sex ubåtar till Turkiet, fortsätter Berglund.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program