Stort bakslag för Demokraterna – förlorade kritiskt guvernörsval

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den republikanske segraren Glenn Youngkin. Foto: Glenn Youngkin

Demokraterna förlorade det viktiga guvernörsvalet i Virginia i tisdags. Enligt bedömare säger detta mycket om den politiska opinionen i USA. Valresultatet påvisat ett stort och växande missnöje mot vänstern och Joe Biden.

Guvernörsvalet i Virginia i tisdags har pekats ut som en viktig indikator på det politiska läget i hela USA. Joe Biden vann delstaten i presidentvalet 2020 med över tio procentenheter, men i gårdagens val förlorade Demokraterna.

Republikernas seger kan ses som skräll, eftersom Demokraterna länge vunnit presidentvalen i delstaten.

Joe Biden och ex-presidenten Barack Obama ska ha kampanjat för Demokraternas kandidat i Virginia, Terry McAuliffe, påpekar Expressen, men detta hjälpte alltså inte.

Ny guvernör blir nu republikanen Glenn Youngkin, som bland annat är emot munskyddstvång i skolor och som lovat sänkta skatter, lag och ordning samt tuffare brottsbekämpning.

Enligt Svenska Yle handlade valet mycket om ”kulturkriget i skolorna”, närmare bestämt om frågor kring munskydd och undervisning i så kallade ras- och könsfrågor.

Men valresultatet i Virginia är större än så. Det visar ett växande missnöje mot den amerikanska vänstern.

Enligt SR Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg är detta en stor motgång för hela det demokratiska partiet.

– Fram till för några månader sedan var Demokraterna säkra på seger i Virginia. Det här är ett riktigt bakslag för partiet, säger hon i Sveriges Radio och påpekar att det bland annat beror på ett missnöje mot Demokraterna och Joe Biden.

Opinionsmätningar har visat att detta missnöje motiverat många av delstatens väljare, förklarar Ginna Lindberg. Hon menar att guvernörsvalet i Virginia även kan ses om en omröstning om Joe Bidens popularitet. Presidenten har bottennoteringar just nu.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program