Stort amerikanskt militärt stödpaket till Ukraina godkänt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA godkände till sist det enorma stödpaketet på ungefär 665 miljarder svenska kronor. Trots dess stora omfattning antas inte paketet göra mer skillnad än att stabilisera fronten för den ukrainska armén.

Det omfattande paketet har efterfrågats under en lång tid från Ukraina. Flera mil-bloggare, däribland Willy OAM, har länge pekat ut att den ukrainska armén varit under enorm press från de ryska väpnade styrkorna som en följd av brist på ammunition och särskilt luftvärnsrobotar. USA är den enskilt viktigaste givaren av bland annat luftvärnsrobotar i det samlade västliga stödet till Ukraina.

Även de ryska attackerna mot energiinfrastrukturen har varit mer effektiva de senaste månaderna än under hösten/vintern 2022 som en följd av bristen på luftvärnsrobotar men även ny taktik, detta enligt OSW.

Trots både den ukrainska offensiven förra sommaren och de ryska offensiverna under vintern och våren, som inneburit att bland annat den befästa ukrainska staden Avdiivka föll, så har inte frontlinjerna rört sig nämnvärt sedan november 2022. War Mapper gör regelbundna uppdateringar av frontlinjernas rörelser i Ukraina. Bloggaren gör också uppdateringar av netto-förluster och vinster för båda sidorna avseende territorium, enligt War Mappers siffror har den ryska armén gjort framryckningar som erövrat totalt 0,05 procent ukrainskt territorium från november 2023 till slutet av mars 2024. Uppdateringarna görs månadsvis. Under de ukrainska offensiva operationerna från maj fram till oktober 2023 tog den ukrainska armén tillbaka 0,1 procent av sitt territorium.

Dessa små framryckningar kan jämföras med de ryska initiala offensiverna under februari och mars 2022 där 18,63 procent av ukrainskt territorium erövrades. De ryska reträtterna från Kiev, Sumy och Chernihiv i april 2022 gjorde att Ukraina kunde återta 5,54 procent av sitt territorium. Vid den ukrainska Kharkov-offensiven och den ryska reträtten över Dnepr vid Kherson återtog den ukrainska armén ytterligare 2,85 procent av territoriet.

Således har ingen av sidorna gjort några större landvinningar sedan november 2022. Kriget har istället mer och mer övergått från så kallat manöverkrig till utnötningskrig. Huruvida någon av de båda sidorna därmed kan uppnå sina krigsmål eller om förhandlingar kommer behöva lösa situationen är därför hett omdiskuterat.

Det amerikanska stödet tror de flesta seriösa mil-bloggarna i huvudsak kommer kunna stabilisera situationen för den ukrainska armén, som i flera månader lidit brist på framförallt ammunition men även annan viktig materiel. Däremot kommer det mest troligt inte kunna bygga någon förmåga till offensiv krigföring i större skala.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program