”Stor skillnad mellan delta och omikron” – den senare ger mycket milda symtom

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

 

Det är mycket stor skillnad mellan deltavarianten av Sars-cov-2 och den nya omikronvarianten. Det försäkrar nu den läkare som först upptäckte den nya varianten.

Det är den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee, som upptäckte omikronvarianten av coronaviruset, som upprepar att den nya virusvarianten är en mild sådan.

Skillnaden från tidigare är stor.

– Delta var hemsk, det var hjärtskärande. När patienterna öppnade dörren visste man att det var problem, säger hon till Sky News.

Bortsett från en man med hiv, har hon fortfarande inte sett den allvarligaste sjukdomsbilden från omikron, så som lunginflammation. Och det har inte heller hennes kollegor.

Samtidigt ställer hon sig mycket kritisk till hysterin i Europa, där regeringarna använder matematiska modeller som spår enorma utbrott. I Norge påstod Folkehelseinstituttet att omikron skulle kunna leda till 300.000 covidfall om dagen, men sedan backade man från uttalandet och medgav att det var en helt orealistisk siffra.

– De måste förstå den kliniska bilden. Det finns ett stort gap mellan vetenskapen och vad som faktiskt händer.

Enligt Angelique Coetzee behöver man inte ens använda samma behandling mot omikron som mot deltavarianten. Det finns inget behov av det, säger hon.

Så här skrev den sydafrikanska läkaren i en artikel i Daily Mail i måndags:

”Man behöver bara titta på hur det ser ut i Sydafrika, där världens första kända fall av omikron upptäcktes, för att inse att denna reaktion inte står i proportion till riskerna. Och jag borde veta – för jag är läkaren som först slog larm om omikron redan i november… Jag kan försäkra er om att symtomen som uppträder från omikron är väldigt, väldigt milda jämfört med de vi ser med den mycket farligare deltavarianten… I går var det bara 11 covidrelaterade dödsfall i Sydafrika, mycket färre än genomsnittet på 578 per vecka när delta spreds som värst.”

Dessutom förklarar Coetzee att omikron ger milda symtom oavsett om personen är vaccinerad eller inte. I Sydafrika är bara 26 procent vaccinerade. De flesta som fått omikron har alltså inte tagit vaccinet, påpekar hon. Men bland de som tidigare hamnade på intensivvårdsavdelning har en majoritet varit ovaccinerade, varför hon anser att vaccinen kan ge skydd mot svårare covid.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program