Stoltenberg: Ukraina kommer bli en Nato-allierad

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: Swadim (CC BY-SA 4.0)

Under måndagen hissades Sveriges flagga utanför Natos högkvarter. Sverige blir alltså alliansens 32:a medlemsstat. Men även Ukraina kommer bli medlem i Nato, klargjorde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff. Samtidigt som kriget pågår i landet är Ukraina ”närmare medlemskap än någonsin tidigare”, enligt Stoltenberg.

Ukraina kommer bli medlem i Nato. Det förklarade Nato-chefen Jens Stoltenberg under en pressträff i samband med att svenska flaggan hissades utanför Natos högkvarter i Bryssel.

– Ukraina kommer att bli en Nato-allierad. Frågan är inte om, utan när. Och Ukraina är nu närmare medlemskap än någonsin tidigare, sade Stoltenberg.

Enligt Nato-chefen påvisar detta Putins ”stora strategiska misstag” i Ukraina.

– Hans syfte var att förneka Ukraina att gå till Nato och EU. Men han krävde också att Nato skulle göra en förklaring, faktiskt underteckna ett fördrag med Ryssland, att det inte skulle ske någon ytterligare utvidgning av Nato med något land i Europa. Nu har han fått precis motsatsen. Han ville ha mindre Nato, han får mer Nato, mer av Natos militära närvaro i den östra delen av vår allians. Finland och Sverige är fullvärdiga medlemmar, och Ukraina är närmare Nato-medlemskap än någonsin tidigare.

– Vi fortsätter flytta Ukraina närmare Nato-medlemskapet genom att se till att deras styrkor är fullt interoperabla med Nato, genom att fördjupa vårt politiska samarbete i något som kallas Nato-Ukrainas råd. Och jag välkomnar de starka ansträngningar från Nato-allierade för att hjälpa Ukraina att komma ännu närmare Nato-medlemskapet.

Samtidigt förklarade Nato-chefen att i nuläget ser man ”inget överhängande militärt hot mot någon Nato-allierad”.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program