Stödet till Israel förödande för USA: ”Så tydligt en etnisk rensning – minst”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det påstås att Israel är av stor militärstrategisk betydelse för USA. Men egentligen är Israel ett blytungt sänke för USA. Att man ställt sig bakom Israels agerande i Gaza håller på att rasera USA:s internationella anseende och inflytande. Det säger Magnus Stenlund, som kallar Israels bombningar för en tydlig etnisk rensning eller rentav folkmord.

Israels bombningar av Gaza dödar inte bara ofantligt många människor utan också USA:s diplomatiska makt i världen.

Det förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

USA blir bara mer och mer isolerat i sitt försvar av Israel.

– Under tiden pågår dessa ohämmade bombningar som gör att det dag efter dag kablas ut bilder, kanske inte så mycket i svenska media, men det har ju ändå sipprat igenom, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Ni som tror att det här är en mediereaktion som på olika sätt är antiisraelisk har ju inte sett nånting jämfört med hur det ser ut i arabländerna. Och den isolering som USA börjar uppleva i västländerna beror ju på opinionen mot det här. Man blir isolerat. Man förstör sitt internationella renommé på alla sätt. Man förstör sina internationella nätverk. Man gör sig till en paria bland i princip jordens alla länder.

– Det är häpnadsväckande hur snabbt man kan sabotera sitt diplomatiska förhandlingsöverläge. Det har tagit ett antal decennier för att uppnå den här positionen. För det är inte bara militär styrka, man har ju använt den för att få diplomatisk styrka. Och nu raserar Biden allt detta.

På grund av vad?

– Är det så att Israel är den här strategiska tillgången? Eller är det moraliska skäl?, undrar Stenlund vidare. Moraliska skäl kanske man tyckte under ett par inledande dagar. Men man kan inte motivera det här som pågår, som så tydligt är en etnisk rensning minst men börjar likna ett folkmord som allt fler pratar om.

Enligt Stenlund finns det ingen militärstrategisk anledning att stödja Israel på det sätt man gör.

– Tvärtom så är det här en stor skuldpost i USA:s utrikespolitiska balansräkning. Och då finns det bara en förklaring, och det är den här israeliska lobbyn i USA, som är så otroligt stark. Israel är närmare förbundet med USA än Storbritannien. Man får i princip villkorslöst stöd.

Egentligen är det som pågår inte bra för nån, påpekar Magnus Stenlund, inte ens för Israel.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program