Bildt: ”Putins missiler” kan drabba Stockholm

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Carl Bildt. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 3.0)

Om Ryssland vinner kriget i Ukraina kan Sverige och Stockholm vara näst på tur att drabbas av ”Putins missiler”, hävdar Carl Bildt i en debattartikel i Dagens industri.

Ryssland får inte vinna kriget i Ukrina. Det är budskapet från Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt. För då kommer det aldrig bli fred, utan troligen ett större och farligare krig.

Kriget kan då drabba andra europeiska städer, som Stockholm, menar Bildt.

För att uppnå fred krävs två saker, enligt Carl Bildt. Dels att Putin förlorar makten – vilket skulle kunna ske ”inom Kremls tjocka murar” om väst visar att någon krigsseger för Ryssland i Ukraina inte är möjlig – dels genom att väst hjälper till att ”framtidssäkra Ukraina”.

”Nu handlar det om att fullborda fredsuppdraget i Europa genom att ge fred och stabilitet till det östligaste Europa. Det är ett decennieuppdrag. Framgången är inte självklar men alternativen är fortsatt krig och instabilitet”, skriver Carl Bildt i DI.

Samtidigt varnar han för att Donald Trump kan återta presidentmakten i USA i valet 2024. Om det vore val i USA idag skulle Trump sannolikt vinna, påpekar han. Och Trumps comeback skulle inte bara hota Natos framtid, utan även ”klimatpolitiken”, enligt Bildt.

”Den gröna och den digitala omställningen måste fortsätta”, skriver han och framhäver att länder måste hålla sina löften till 2030.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program