Statsvetare tror inte Ukraina nånsin blir Nato-medlem – skulle avslöja hur ”värdelös” alliansen är

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Under Nato-toppmötet i Vilnius i veckan står Ukraina i fokus. Men något Nato-medlemskap för Ukraina lär det inte bli. Och det lär det aldrig någonsin bli, säger en professor i statsvetenskap till nyhetsbyrån Tass. Detta eftersom ett sådant steg skulle avslöja hur ”värdelöst” Nato är.

Efter Sveriges nya eftergifter till Turkiet och beskedet att Turkiet ska släppa in Sverige i Nato, står Ukraina i fokus på Nato-toppmötet i Vilnius.

Ukraina vill gå med i Nato, men under mötet väntas bara nya snygga formuleringar.

Carlos Gonzalez-Villa, professor i statsvetenskap vid det spanska universitetet i University of Castilla-La Mancha, tror aldrig Ukraina kommer släppas in i den USA-ledda militäralliansen. Det skulle nämligen avslöja för mycket.

Att det ges löften om ett ukrainskt Nato-medlemskap är irrelevant, påpekar han, eftersom ett sådant löfte gavs redan 2008. Femton år efter det i relation till Ryssland provokativa löftet är Ukraina fortfarande inte medlem. Men landet är i ett förödande krig – med Ryssland.

– Om Ukraina gick med i Nato, skulle Nato visa att det är värdelöst, eftersom Nato inte skulle delta i ett storskaligt krig mot Ryssland, säger statsvetaren till Tass.

USA:s ammunitionslager har redan tagit slut, efter proxykriget i Ukraina.

I sociala medier råder delade meningar om Sveriges stundande Nato-medlemskap.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program