Sverige lovar aktivt stödja Turkiets väg in i EU

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ulf Kristersson. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Turkiet kommer godkänna Sveriges Nato-ansökan. Detta efter ett möte med Sveriges premiärminister Ulf Kristersson, där denne bland annat lovat att Sverige ska stödja ansträngningar för att återuppliva Turkiets anslutning till EU.

Turkiet ska nu ha gått med på att stödja Sveriges medlemskap i Nato.

– Sverige kommer att bli en fullständig medlem av alliansen, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Beskedet kom efter ett möte mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdoǧan, Ulf Kristersson och Jens Stoltenberg vid Nato-toppmötet i Vilnius.

Natos hemsida kan man läsa om en en ny överenskommelse där Sverige och Turkiet bland annat ingått en bilateral säkerhetspakt som årligen ska träffas på ministernivå. Vid det första mötet av detta slag ska Sverige ”presentera en färdplan som grund för dess fortsatta kamp mot terrorism i alla dess former och manifestationer”.

Sverige och Turkiet har också gått med på att öka det ekonomiska samarbetet.

Där står också att Sverige ”kommer aktivt att stödja ansträngningar för att återuppliva Turkiets anslutningsprocess till EU”.

I det sista steget av det nya avtalet står det att ”På grundval av detta… kommer Turkiet att överföra anslutningsprotokollet för Sverige till nationalförsamlingen och arbeta nära församlingen för att säkerställa ratificering”.

”Sverige lovade att ’aktivt stödja ansträngningar för att återuppliva’ Turkiets EU-medlemskap i ett sju-punktsavtal med Ankara”, skriver Politico.

CNN påpekar att det gjordes ”ytterligare åtaganden” under mötet mellan Stoltenberg, Erdogan and Kristersson.

Under en pressträff på måndagen påpekade en dansk journalist att Turkiet nu kopplar ihop ett framtida EU-medlemskap för Turkiet med Sveriges anslutning till Nato.

– Jag stöder Turkiets ambitioner att bli medlem i Europeiska unionen, svarade Jens Stoltenberg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program