Statsministerförhandlingarna går trögt – Magdalena Andersson (S) får mer tid av talmannen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Riksdagen

Riksdagens talman Andreas Norlén gav Magdalena Andersson (S) mer tid att sondera för att kunna bilda regering, detta meddelas via ett pressmeddelande på riksdagens hemsida. Beslutet fattades efter ett telefonmöte där Andersson gav en rapport om sitt uppdrag att försöka skapa stöd för sin tilltänkta regeringsbildning.

Många trodde att Andersson skulle få en lätt resa fram till statsministerposten, men så har inte utfallet blivit. Länge var det låst mellan Miljöpartiet och Centerpartiet vad gäller frågor om strandskyddet och skogsbruket, vilket nu har lösts.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gick ut och meddelade att de krävde mer inflytande i en pressträff. Centerpartiet har tidigare sagt att inflytande från Vänsterpartiet är en röd linje för dem, men detta liksom mycket annat som Annie Lööf (C) sagt är otänkbart har sedan ändrats i efterhand.

Vänsterpartiet tar allt större plats som stödparti till regeringen, vilket Anderssons förfrågan om mer tid bekräftar. Källor från Vänsterpartiet har tidigare sagt till Expressen att förhandlingarna går trögt mellan de två partierna.

Det politiska landskapet har förändrats snabbt i Sverige, framförallt det senaste året, och om Andersson blir statsminister återstår att se. Tidigare har alltid Vänsterpartiet mer eller mindre underordnat sig och släppt fram Socialdemokraterna utan större krav.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program