Statsministerförhandlingarna går trögt – Magdalena Andersson (S) får mer tid av talmannen

Faksimil: Riksdagen

Riksdagens talman Andreas Norlén gav Magdalena Andersson (S) mer tid att sondera för att kunna bilda regering. Detta skedde efter ett telefonmöte där Andersson gav en rapport om sitt uppdrag att försöka skapa stöd för sin tilltänkta regeringsbildning. Talmannen förlängde uppdraget till den 22 november.

Många trodde att Andersson skulle få en lätt resa fram till statsministerposten, men så har inte utfallet blivit. Länge var det låst mellan Miljöpartiet och Centerpartiet vad gäller frågor om strandskyddet och skogsbruket, vilket nu har lösts. Något som skapade riktigt stor irritation inom de socialdemokratiska leden var när Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gick ut och meddelade att de krävde mer inflytande. Centerpartiet har tidigare sagt att inflytande från Vänsterpartiet är en röd linje för dem, men detta liksom mycket annat som Annie Lööf (C) sagt är otänkbart har sedan ändrats i efterhand.

Vänsterpartiet tar allt större plats som stödparti till regeringen, vilket Anderssons förfrågan om mer tid bekräftar. Flera experter har sagt att det borde gå snabbt att få Andersson vald till statsminister, då de menar att inget parti och inte heller Vänsterpartiet är intresserade av en förlängning av regeringskrisen så nära inpå valet. Källor från Vänsterpartiet har tidigare sagt till Expressen att förhandlingarna går trögt. Det politiska landskapet har förändrats snabbt i Sverige, framförallt det senaste året, och om Andersson blir statsminister återstår att se.