Statsminister Magdalena Andersson (S) KU-anmäls – försvårade kartläggning av skattesmitare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Under statsminister Magdalena Anderssons tid som finansminister och chef vid finansdepartementet försvårades granskning av skattesmitare. Detta genom att aktivt hindra öppenhet kring EU:s arbete mot skatteparadisen. Detta visar en granskning som bland annat Dagens Nyheter deltagit i.

Dåvarande finansminister och nuvarande statsminister Andersson gör ofta ett stort nummer av att vilja höja skatterna för de rikaste. Samtidigt framkommer uppgifter att finansdepartementet där Andersson var chef i form av finansminister aktivt motarbetat att öppenhet kring EU:s arbetet angående skatteparadisen. Det är multimiljardärer och multimiljonärer som i vissa fall flyttar tillgångar via avancerade skatteupplägg till skatteparadis för att slippa betala skatt i hemlandet.

I ett mail från svenska finansdepartementet framgår tydligt att man ville minska möjligheten till insyn.

”Sverige kan inte gå med på att hela handlingen lämnas ut tillsammans med mötesprotokollen”, vilket uttrycktes i mailet.

Departementet tog det därefter ännu längre. Från svenskt socialdemokratiskt håll krävdes det att den öppna informationen från rådsarbetsgruppen hölls till ett minimum. Efter de svenska socialdemokratiska påtryckningarna blev informationen alltmer svårtillgänglig för utomstående. Skatteprofessorn Martin Nouwen som deltog i granskningen fick kämpa för att få tillgång till information om det inträffade.

– Från början, fram till 2018 och 2019 var anteckningarna väldigt omfattande. Nu är det bara några korta punkter om vilka ämnen som diskuterades, men ingenting mer, säger Martijn Nouwen till DN.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Tony Hadou anmäler därför statsministern till konstitutionsutskottet.

Socialdemokraterna anklagar ofta sina politiska motståndare för att vilja gynna de rikaste mest.

– Det som vi vänder oss emot är att man i det läge som Sverige befinner sig i har som sin största prioritering att sänka skatten mest för dem som tjänar mest, sa till exempel Åsa Westlund (S) som är finansutskottets ordförande i en debatt mot Oscar Sjöstedt (SD).

När det nu framkommer att Socialdemokraterna försöker skydda multimiljardärer från granskning, är det många som menar att deras angrepp framstår som hyckleri.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program