Statliga lån och avbetalningsplaner – så vill regeringen ”lösa” elkrisen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Regeringen

Regeringens ”lösning” på skenande elpriser är att införa en ”elräkningsakut”, med vilket menas att människor ska få en avbetalningsplan om de inte kan betala sina räkningar, uppger Ekot. Det hela ska ske via statliga lån till elhandelsbolagen. Samtidigt får Svenska kraftnät i uppdrag att ”motverka effekttoppar”, precis det som EU beordrat.

Den så kallade energikrisen blir bara värre och värre. Men nu säger sig regeringen ha lösningar.

Det handlar dock inte om att till exempel försöka få fram en realistisk fred i Ukraina, utan om en ”elräkningsakut”. Detta innebär att den som inte klarar av att betala sina elräkningar ska få en avbetalningsplan i stället för avstängd el.

Och detta ska genomföras med hjälp av statliga lån till elhandelsbolagen så att dessa ”har råd” att erbjuda avbetalningsplaner, skriver Ekot.

– Vi vill alltså att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen, sade finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff idag. Vi ser att en sådan åtgärd behövs i det här läget, eftersom den yttersta konsekvensen för den som inte betala räkningen är att elen stängs av.

– Elräkningsakuten ska vara på plats senast när novemberräkningen ska betalas, enligt Damberg.

Man inför också ett högkostnadsskydd på 90 miljarder kronor under 2022 och 2023.

En annan ”lösning” är att spara el. Precis det som EU beordrade igår.

– För att hantera effekttoppar vid kritiska tidpunkter, vill vi skyndsamt skapa förutsättningar för aktörer som använder mycket el att anpassa eller minska sin elanvändning. Flyttas bara några procent av vår elanvändning bort från de timmar på dygnet då behovet är som störst, så kan det märkbart sänka elpriset, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i ett uttalande.

”Regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda för att kunna upphandla att aktörer som använder mycket el anpassar eller minskar sin elanvändning”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Enligt Energimyndigheten är energieffektivisering en ”mycket viktig del för att stärka vårt samhälles energisäkerhet och minska elpriserna”.

– Det är avgörande att minska hushållens och företagens sårbarhet vid höga energipriser. Energieffektivisering är bra såväl för hushållens plånböcker, som för vårt samhälles försörjningstrygghet, säger Farmanbar.

Regeringen uppger också en avsikt att upphandla mer planerbar elproduktion i södra Sverige, som kraftvärme.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program