Socialdemokraternas starka opinionsuppgång bekräftas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Socialdemokraternas Youtube-kanal

Socialdemokraterna har ökat i flera opinionsmätningar sedan valdagen och enligt Statistisk Opinions sammanvägda mätning för december, som slår ihop flera opinionsmätningar, bekräftas Socialdemokraternas kraftiga ryck i opinionen. Samtidigt  som Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sjunker ned mot fyraprocentsspärren.

Enligt den sammanvägda opinionsmätning av Statistisk Opinion, som slår samman flera andra mätningar under december, så är Socialdemokraternas opinionsmässiga framgångar tydliga. Partiet har ett stöd av 34,4 procent enligt denna sammanvägning, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna är på delad andra plats med 19,0 procent vardera av sympatierna. Moderaterna ligger i princip stilla i jämförelse med valresultatet, Sverigedemokraterna har däremot tappat 1,5 procent av stödet.

Värre ser det ut för Socialdemokraternas tilltänkta stödpartier, Centerpartiet fortsätter sin fallande opinionsmässiga trend och sjunker snabbt ned mot fyraprocentsspärren om än att de fortfarande har marginal till spärren. De har totalt tappat 1 procent jämfört med valresultatet och har nu 5,7 procent. Partiet hade däremot närmare 10 procent av stödet enligt många opinionsundersökningar tidigare under förra mandatperioden, den långsiktiga opinionstrenden fortsätter därmed se mörk ut för Centerpartiet. Miljöpartiet har tappat 0,8 procent jämfört med valet och är nu precis över spärren med 4,3 procent.

Det ser även tungt ut för Tidöpartiernas två minsta partier, Liberalerna dansar precis på fyraprocentsspärren och Kristdemokraterna landar på 4,5 procent. En nedgång med 0,8 procent för Kristdemokraterna och ett tapp med 0,6 procent för Liberalerna.

I den senaste mätningen av GP/Sifo visas återigen samma sviktande siffror för Tidöpartierna och starka siffror för Socialdemokraterna. Statsvetaren Tommy Möller säger till GP att han tror missnöje med Tidöpartierna mer än något annat lockar väljare till Socialdemokraterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program