Socialdemokraterna och regeringen mot ett omfattande nederlag

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Socialdemokraternas Youtube-kanal

Talmannen Andreas Norlén meddelade strax efter lunchtid via ett pressmeddelande idag att han kommer lägga fram Magdalena Andersson (S) som föreslagen statsminister till riksdagen på onsdag. Detta trots att Andersson ännu inte samlat det parlamentariska stöd som krävs för att vinna voteringen i riksdagen.

Som det ser ut nu kommer Magdalena Andersson att förlora omröstningen till statsminister, men det är inte det enda slaget hon riskerar att förlora. Regeringens budget ser ut att falla om Vänsterpartiet och Centerpartiet står fast vid vad de tidigare sagt. Det skulle innebära dubbelt nederlag för Andersson och Socialdemokraterna, ett hårt slag mot förtroendet för socialdemokraternas regeringsduglighet.

Många ifrågasätter däremot att Centerpartiet kommer att stå på sig, då Annie Lööf och Centerpartiet visat sig backa från tidigare löften tidigare.

– Jag tror inte de kommer stå fast vid att kroka av Vänsterpartiet, för det vi har sett är att Centerpartiet inte står fast vid varken principer eller löften, säger den frihetligt konservativa debattören Emelie Steén i en intervju med Swebbty Nyheter.

Hon menar däremot att Vänserpartiet har vuxit i styrka som politisk kraft i Sverige.

– Vid skarpt läge så fällde de regeringen. Det har stärkt Vänsterpartiets position, i både opinionen men också i sin förhandlingsposition. Medan Centerpartiet och Annie Lööf (C) har varit svaga sedan dess, menar Steén vidare.

Det är högst oklart vad utfallet blir, men om alla partier står kvar vid nuvarande låsta positioner kommer Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budgetalternativ att vinna över regeringens och Andersson blir då heller inte vald till statsminister. Vilket skulle skapa en allvarligare regeringskris än den i somras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program