Skyhöga elpriser fortsätter driva på inflationen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Varistor60

Inflationstakten enligt KPIF fortsätter stiga i Sverige, uppger SCB i sin senaste statistiknyhet. Detta då elpriserna är skyhöga. Elpriset ökar med 16,8 procent.

Igår kom nyheten att inflationen i USA sjönk för andra månaden i rad. I november sjönk den till 7,1 procent, en lägre nivå än förväntat.

Efter Ukrainakriget har USA lockat till sig europeiska industrier, samtidigt som Europas energiinfrastruktur bombats sönder. Terrorattacken mot Nord Stream i september kallas nu i SVT för ”Nord Stream-läckorna”, som om gasledningarna började läcka av sig själva.

Idag kom nyheten att Sveriges inflation fortsätter öka.

Under november var inflationen enligt KPIF 9,5 procent jämfört med samma månad förra året. I oktober var inflationen 9,3 procent.

I bakgrunden finns elpriserna, som ökade med enorma 16,8 procent från oktober till november.

– Stigande elpriser bidrog till en ökad inflationstakt i november, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett uttalande.

”Månadsförändringen påverkades främst av att elpriserna gick upp i november, vilket i sin tur bidrog till ökade boendekostnader”, skriver SCB.

Samtidigt ökade livsmedelspriserna för tolfte månaden i rad.

De stigande räntorna bidrog med 2,1 procentenheter till inflationstakten enligt KPI, som till skillnad från KPIF påverkas av förändrade räntor. KPI är nu på hela 11,5 procent.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program