Skyhöga elpriser fortsätter driva på inflationen

Foto: Varistor60

Inflationstakten enligt KPIF fortsätter stiga i Sverige, uppger SCB i sin senaste statistiknyhet. Detta då elpriserna är skyhöga. Elpriset ökar med 16,8 procent.

Igår kom nyheten att inflationen i USA sjönk för andra månaden i rad. I november sjönk den till 7,1 procent, en lägre nivå än förväntat.

Efter Ukrainakriget har USA lockat till sig europeiska industrier, samtidigt som Europas energiinfrastruktur bombats sönder. Terrorattacken mot Nord Stream i september kallas nu i SVT för ”Nord Stream-läckorna”, som om gasledningarna började läcka av sig själva.

Idag kom nyheten att Sveriges inflation fortsätter öka.

Under november var inflationen enligt KPIF 9,5 procent jämfört med samma månad förra året. I oktober var inflationen 9,3 procent.

I bakgrunden finns elpriserna, som ökade med enorma 16,8 procent från oktober till november.

– Stigande elpriser bidrog till en ökad inflationstakt i november, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett uttalande.

”Månadsförändringen påverkades främst av att elpriserna gick upp i november, vilket i sin tur bidrog till ökade boendekostnader”, skriver SCB.

Samtidigt ökade livsmedelspriserna för tolfte månaden i rad.

De stigande räntorna bidrog med 2,1 procentenheter till inflationstakten enligt KPI, som till skillnad från KPIF påverkas av förändrade räntor. KPI är nu på hela 11,5 procent.