Kristerssons prioriteringar: Pengar till Ukraina och ”klimatet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sverige kommer prioritera Ukraina och den ”gröna omställningen”. Det förklarade statsminister Ulf Kristersson (M) när han presenterade Sveriges ordförandeskap i EU på onsdagen. Kristersson tycker det är ett ”stort kliv i rätt riktning” att fasa ut bensin- och dieselbilar till år 2035, vilket är EU:s plan. Den som trodde att Sveriges nya högerregering hade släppt ”klimatfrågan”, trodde helt fel. Den är högsta prioritet.

Under onsdagsförmiddagen presenterade statsminister Ulf Kristersson den svenska regeringens prioriteringar som ordförandeland i EU.

”Stödet till Ukraina och den gröna omställningen är prioriterat”, enligt Kristersson, uppger Ekot.

– Kriget kommer på ett avgörande sätt påverka det svenska ordförandeskapet Till del vet vi exakt hur: behålla den europeiska enigheten i stödet för Ukraina. Utöka det ekonomiska, humanitära och militära hjälpen till Ukraina. Fortsätta samla länder och resurser till Ukrainas återuppbyggnad. Värna folkrätten, säkerställa ansvarsutkrävande och noga följa Ukrainas framsteg som kandidatland.

– Vi alla lider av kriget, men det är Ukraina som betalar det högsta priset, påpekade han. De ukrainska soldaterna kämpar inte bara för sin egen frihet, utan för hela Europas frihet.

Kristersson påstår att han ska ”bidra till att trygga Europas säkerhet”.

– Genom att systematiskt stå upp för Ukraina, men också genom att i en alltmer osäker värld understryka EU:s unika geopolitiska betydelse.

Vidare vill Ulf Kristersson stärka Europas ekonomi, men inte genom ”naivitet eller ensidigt beroende av vare sig rysk fossilenergi eller kinesiska mineraler”.

– Att EU ska minska utsläppen med 55 procent till år 2030 är centralt för hela världens klimatomställning, sade han.

– EU är världsledande i klimatarbetet och den positionen vill Sverige förstärka under ordförandeskapet. Att EU:s institutioner enats om att fasa ut alla nya fossildrivna bilar till 2035 är ett stort kliv i rätt riktning.

Europa ska nu ”elektrifieras”, enligt den svenska statsministern.

– Under en kall vinter måste EU stå enat för att klara av både energiomställningen och uppgiften att värma upp europeiska hem. Därför kommer Sverige prioritera arbetet med att påskynda EU:s elektrifiering.

Samtidigt betonar han kampen för ”demokrati”, och han verkar se Ukraina som en förebild. De som avviker från EU:s linje ska straffas.

– Oroande rapporter visar hur graden av demokrati har minskat i olika EU-länder. Men när jag samtidigt ser hur den blågula EU-flaggan är en frihetssymbol bredvid den blågula ukrainska flaggan, så övertygas jag om att ett blågult svenskt ordförandeskap har en viktig uppgift i att upprätthålla dessa värden i Europa, sade Ulf Kristersson.

– Därför kommer Sverige under ordförandeskapet på ett konstruktivt sätt föra rådets arbete vidare i artikel 7-förfaranden och stå upp för EU:s rätt att villkora utbetalningar av gemensamma medel med rättsstatliga principer.

Ett artikel 7-förfarande är ett verktyg som EU-eliten kan använda mot medlemsstater som inte följer unionens ”grundläggande värden”.

Sveriges ordförandeskap i EU börjar våren 2023.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program