Skräcksverige: Nu lika många dödsskjutningar som under HELA FÖRRA ÅRET

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Drygt ett halvår in i 2022 har det redan skjutits ihjäl lika många människor i Sverige som under hela förra året, uppger Ekot. Detta efter den skräckliknande dödsskjutningen på Emporia i Malmö under fredagen, där en man med gängkoppling sköts till döds och en kvinna ur allmänheten blev allvarligt skottskadad. 2022 väntas bli det värsta året någonsin – med stor marginal, säger en kriminolog till Sveriges Radio.

Människor skrek, grät, gömde sig eller flydde i panik efter att en person börjat skjuta inne på köpcentret Emporia i Malmö under fredagskvällen.

Två personer, en 31-årig man och en vuxen kvinna, träffades av skotten. Kvinnan var en förbipasserande.

– Tragiskt nog verkar det som att kvinnan bara kommit förbi platsen och blivit allvarligt skottskadad, sade polisen under en pressträff på lördagen.

Mannen har avlidit av sina skador och kvinnan vårdas på sjukhus, bekräftar polisen på sin hemsida. Samtidigt har en ”tonårspojke” i 15-årsåldern hemmahörande i Göteborg gripits.

Dödsskjutningen har troligen kopplingar till gängkriminalitet. Enligt Expressen handlar det om en gängtopp som skjutits i bröstet.

Men detta är bara en i raden av dödskjutningar i landet. Fredagens mord i Malmö innebär att det nu har skjutits ihjäl 45 personer i Sverige hittills i år.

Och det är lika många som sköts ihjäl under hela förra året.

Enligt Sveriges Radio har flera av skjutningarna skett på platser med mycket människor.

– Vi har en oerhört hög nivå av skjutvapenmord i år. Med största säkerhet blir det värsta året någonsin. Förmodligen med ganska stor marginal också. Det är väldigt tragiskt att vi ser den här utvecklingen, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, till SR.

Enligt Gerell söker gärningsmännen upp sina offer på platser där dessa kan vistas. Om det är på allmänna platser med mycket människor, där det till exempel kan finnas tänkbara vittnen, må så vara. Gärningsmännen är uppenbarligen beredda att ta den risken. Det kan vara svårt att hitta den tilltänkta måltavlan på andra platser. Därför tar man risken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program