20-tal skott avlossade på Emporia i Malmö: ”Människor flydde i panik”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Under fredagskvällen pågår en mycket stor polisinsats vid köpcentret Emporia i Malmö. Detta efter att en person börjat skjuta andra människor på platsen, skriver Expressen. En man som befann sig på ICA i Emporia uppger för Sydsvenskan att en av de skjutna personerna är en kvinna. En misstänkt gärningsman i 15-årsåldern ska vara gripen, enligt uppgift till Sydsvenskan. Det har redan börjat spridas filmer från händelsen.

(Texten uppdateras fortlöpande längst ned.)

Det var vid 17-tiden på fredagen som polisen larmades om en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö.

Enligt TV4 Nyheterna ligger det två skadade personer i köpcentret. Livräddande insatser pågår.

Människor ska ha ”människor flytt i panik”, skriver tv-kanalen.

De skadade personerna har blivit skjutna, enligt poliskällor till HD och Sydsvenskan.

Polisen har ett mycket stort antal patruller på platsen, som är avspärrad och evakueras. Det finns också flera ambulanser och annan räddningspersonal på plats.

– Det är mycket allvarligt det här, säger TV4:s reporter i sändningen.

Det finns uppgifter om skjutningar på två platser inne i köpcentret, dels vid Zara och dels vid Willys, rapporterar TV4. Gärningsmannen ska ha flytt ut genom huvudentrén.

Polisen är tungt beväpnad.

Enligt Expressen finns det vittnesuppgifter inifrån köpcentret om att ”en person plötsligt börjat skjuta mot folk”. Vidare beskrivs situationen som kaosartad och en del personer ska ha låst in sig av rädsla för skytten.

– Många var livrädda och skrek rakt ut, folk hade panik, säger ett vittne till Aftonbladet.

Besökare i köpcentret släppte sina varor och bara sprang.

Andra som precis var på väg in i köpcentret beskriver för Aftonbladet hur de i stället uppmanades att springa därför på grund av skjutningen.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan har en misstänkt gripits. Den misstänkte sägs vara född 2007.

Flera gråtande personer vittnar om hur de hört skottlossning, uppger tidningen. Hundratals personer ska ha sprungit ut ur köpcentret.

Även i Sydsvenskan beskrivs situationen som helt kaosartad.

– Det var en gravid kvinna som höll på att svimma. De hade sett hur flera skott hade avlossats. De hade sett hur en kvinna blev skjuten, säger ett vittne till tidningen.

I skrivande stund är polisens händelserapport knapphändig.

Tidningen Samnytt har publicerat en film som visar mycket blod och en skadad person på golvet inne i köpcentret. Av allt att döma är personen allvarligt skadad. Flera andra personer, till synes invandrarkillar, försöker hjälpa den skjutna. De ene verkar säga något om ringa eller inte ringa ”polisen”, men det är svårt att höra vad som sägs eller uttyda exakt vad som pågår. I bakgrunden hörs gallskrik som aldrig slutar. Enligt tidningen handlar det om en gängkriminell uppgörelse.

Två personer ”mejades ned” av skotten, som Samnytt uttrycker det.

”Panik utbröt när gängbrottslingarna drog vapen och började skjuta. Flera kunder i köpcentrumet rapporteras ha brutit ihop och börjat gråta. Två personer uppges ha träffats av kulorna och förts till sjukhus med ambulans”, skriver Samnytt.

Tidningen har också publicerat en bild som ser ut att visa en yngling som blir gripen och upptryckt mot en bil. Samnytt hävdar att det är den misstänkte skytten.

Klockan 18.36 bekräftar polisen i en uppdatering på sin hemsida att en misstänkt gärningsperson gripits samt att två personer skadats. Polisen tror händelsen är gängrelaterad:

”Polisen är på plats med stor resurs för att kartlägga händelsen genom att förhöra vittnen och gå igenom material från övervakningskameror. Den omedelbara faran för allmänheten bedöms vara över. Polisen uppmanar allmänheten att inte ta sig till köpcentret med hänsyn till polisens arbete på platsen. I nuläget bedöms händelsen vara kopplad till den kriminella miljön.”

Enligt Region Skånes hemsida är det en man och en kvinna som skadats. Kvinnan uppges ha allvarliga skador.

Texten uppdateras fortlöpande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program