Senator: USA:s krig fördriver kristna befolkningar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

J.D. Vance. Foto: United States Congress/Public domain

USA:s maktelit sysslar med samma krigspropaganda idag som man gjorde för drygt 20 år sedan då man invaderade Irak. Man har inte lärt sig någonting av värde, enligt senatorn James David Vance. Och krigen fördriver kristna människor, påpekar han.

USA:s politiker har nu enats om att elda på proxykriget i Ukraina med ytterligare 61 miljarder dollar. Men alla är inte positiva till det.

Enligt Ohio-senatorn James David Vance sysslar dagens USA med samma krigshetsande propaganda som 2003, då man genomförde den olagliga neokonservativa invasionen av Irak.

– Det finns en annan historisk analogi som jag tycker är värd att nämna, och det är den historiska analogin från tidigt 2000-tal, sade han på tisdagen. 2003 gick jag i gymnasiet, och jag hade då en politisk position: jag trodde på propagandan från George W. Bush-administrationen om att vi behövde invadera Irak, att det var ett krig för frihet och demokrati, att de som gick Saddam Hussein till mötes bäddade för en bredare regional konflikt.

– Låter det bekant från något vi hör idag? Det är exakt samma samtalspunkter 20 år senare, under andra namn. Men har vi lärt oss något under de senaste 20 åren? Nej, det tror jag inte vi har. Vi har lärt oss att om vi slår oss för bröstet istället för att engagera oss i diplomati, att det på något sätt kommer att ge goda resultat. Det är inte sant. Vi lärde oss att om vi pratar oavbrutet om andra världskriget kan vi mobba människor och få dem att ignorera sina grundläggande moraliska impulser och leda landet rakt in i katastrofala konflikter.

Vance har också lagt märke till något annat iögonfallande när det gäller USA:s krigspolitik världen över: att den fördriver kristna – vilket han påpekar även sker i Ukraina.

Och det är häpnadsväckande, menar han, eftersom USA är en ledande kristen nation.

– Vilka är frukterna av amerikansk utrikespolitik när det gäller kristna befolkningar över hela världen de senaste decennierna? Tja, i Irak, innan vi invaderade, fanns det 1,5 miljoner kristna i Irak, många av dem forntida samhällen, kaldéer, människor som spårar sin härstamning och sina förfäder till människor som bokstavligen kände Jesu Kristi apostlar. Nu är nästan varenda en av dessa historiska kristna samhällen borta. Det är frukten av amerikanskt agerande i Irak: en regional allierad till Iran och utrotningen och decimeringen av ett av de äldsta kristna samfunden i världen. Är det vad vi fick höra skulle hända? Trodde det amerikanska folket, världens största majoritetskristna nation i världen, att det var det som de gav sig in i? Det gjorde verkligen inte jag, och jag skäms för att jag inte gjorde det.

Enligt JD Vance kommer även Ukrainakriget fördriva en stor kristen befolkning.

– Och det blir vår skam, sade han.

Se klipp HÄR.
Se hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program