SD vill se övre gräns för militärt stöd till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil Sverigedemokraternas Youtube-kanal

Jimmie Åkesson (SD) har fått omfattande kritik från övriga partier för att ha sagt att det militära stödet till Ukraina har en övre gräns. Trots att inget parti idag är för att ge bort precis all försvarsmateriel Sverige har, så haglar kritiken över Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare menade i en intervju med GP att det finns en övre gräns för vad Sverige kan ge iväg i form av militär materiel till Ukraina.

Han ifrågasätter vidare effekten av det stöd som västländerna gett Ukraina, då han pekar på den utveckling där den ryska armén sedan flera månader haft initiativet till följd av ett sviktande stöd från EU-länderna och USA.

Under en längre tid har de som ifrågasatt omfattningen av stödet eller om Sverige ska skicka något stöd överhuvudtaget anklagats av etablissemanget för att vara putinister. En av de som gått ut hårdast är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), hon anklagar Åkesson för att gynna Putins agenda med sitt utspel. Detta trots att inte heller hennes eget parti hittills intagit en position att Sverige kan eller ska skicka iväg all militär materiel som landet har.

Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell (L) har gått så långt att han kallade Åkesson för landsförrädare, för att han inte är beredd att skicka iväg allt som finns i Försvarsmaktens förråd. Många bemötte hans uttalande som gjordes på X. Bland annat påmindes Forssell om att hans eget parti varit med och nedrustat det tidigare starka svenska försvaret. I Tidöavtalet finns en klausul som förbjuder påhopp likt detta slag från de ingående partierna i Tidö-koalitionen, om Forssell kommer tvingas be om ursäkt till Åkesson återstår att se.

Sedan USA:s stöd till Ukraina börjat svikta är det många som ifrågasätter hur Ukraina ska kunna föra kriget effektivt framöver. Efter USA:s stödpaket till sist godkändes, men kraftigt försenat, menar bland annat mil-bloggaren Willy OAM som följer kriget nära att det troligen bara som mest kan räcka till att stoppa ytterligare ryskt avancemang. Ukrainas tal om framtida offensiva operationer är det få som tror är möjligt med nuvarande stödnivåer och sviktande engagemang.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program