SD: Vi har utsatts för hackerattack – ”Mycket allvarligt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraterna har utsatts för en allvarlig hackerattack precis innan valet, uppger partiet i ett pressmeddelande. Målet ska ha varit att ta sig in i partiets e-postservrar. Samtidigt kan högt uppsatta partiföreträdare ha fått sina sociala medier-konton hackade.

Sverigedemokraterna ska nu, precis innan valet, har utsatts för en hackerattack.

Enligt SD kommer larmet från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Efter att IT-säkerhetsbolaget gått igenom partiets rigorösa IT-säkerhet och dess loggar kan de konstatera flertalet misslyckade intrångsförsök under den senaste månaden. Det är dock konstaterat att partiet är utsatt för ett kvalificerat IT-brott med syfte att få tillgång till partiets mejlservrar samt lösenordsdatabas”, skriver man i pressmeddelandet.

Partiet har inte kunnat se någon informationsläcka, men samtidigt har det kommit in rapporter om att partiföreträdare ”på hög nivå” fått sina konton på sociala medier hackade.

Det har också skett omfattande och synkroniserade DDOS-attacker mot partiets hemsida, förklarar man. Detta i syfte att ”destabilisera vår plattform och hindra partiets informationsspridning”.

– Efter att vi uppmärksammades på detta agerade vi omedelbart för att reda ut om någon obehörig aktör fått tillgång till våra servrar, vilket vi tyvärr inte kan utesluta efter den säkerhetsanalys som gjorts. Det är givetvis mycket allvarligt om våra medlemmars mejladresser eller sociala medier-konton har kapats, säger Sverigedemokraternas presschef, Oskar Cavalli-Björkman, i ett uttalande.

På grund av det inträffade skickar man nu ut interna uppmaningar till samtliga medlemmar att de ska uppdatera sina lösenord omgående.

– Vi kommer också se över våra rutiner och stärka upp vår IT-säkerhet ytterligare för att förhindra framtida intrångsförsök.

Hackerattacken uppges ha utförts av ”främmande makt”, men hur detta kunnat fastställas förklaras inte i pressmeddelandet. Hackare fejkar enkelt sina IP-adresser och kan få dem att framstå komma från i stort sett vilket land i världen som helst.

SD har skickat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) samt anlitat ett IT-säkerhetsbolag för att så fort som möjligt kunna utreda ett eventuellt skadeläge.

Enligt SR Ekot förnekar MSB att man sagt att ”främmande makt” hackat SD. Myndigheten säger att man bara informerat partiet om sårbarheter i systemet.

”MSB har inte gjort något konstaterande att SD blivit utsatta för en hackerattack från främmande makt. Så jobbar MSB inte och det ingår inte i vårt uppdrag”, skriver MSB till Ekot och påpekar att det är andra myndigheter som jobbar med hot från främmande makt.

Sverigedemokraterna hävdar dock att MSB varit tydliga i sin kontakt med partiet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program