SD anklagar EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) för svika Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil riksdagens webbtv

Det blåser till storm mellan Sverigedemokraterna och Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé. Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling menar att Tobé har vänt Sverige ryggen.

I en tweet pekar Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Aspling ut att Tobé har vänt Sverige ryggen och för att undergräva sitt eget partis trovärdighet.

Tonläget mellan regeringen och Sverigedemokraterna har varit stundtals hård under den senaste tiden där en mängd olika frågor har skapat konflikt. Denna gång är det däremot en konflikt som är begränsad mellan Sverigedemokraterna och EU-parlamentarikern Tobé. Moderaten Tobé har varit med i att förhandla fram en gemensam linje i EU-parlamentet om migrationen, den hårt kritiserade migrationspakten.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers har tagit på sig ledartröjan för att försöka stoppa migrationspakten. Han har varit delaktig i att ha skapat en allians mellan den konservativa EU-partigruppen ECR, som Sverigedemokraterna tillhör, och den nationalistiska EU-partigruppen ID. Denna allians är motståndare mot den liberala EU-migrationspakten.

Sverigedemokraterna krävde i förhandling med regeringen att tvingande omfördelning av migranter inte blir en del av migrationspakten. En linje som Tidöpartierna enades kring och vilken redogjordes för i en gemensam debattartikel i SvD. Tobé har däremot gett uttryck för att det är en position Sverige kan komma behöva backa på i en intervju med Sveriges Radio, vilket fick Sverigedemokraterna att gå till storms mot den moderata EU-parlamentarikern.

Sveriges olika regeringar har sedan vi gick med i EU vid upprepade tillfällen valt att backa från positioner där de först sagt sig vara helt emot en viss utveckling inom unionen. Senast när det hårt kritiserade skuldpaketet drevs igenom i EU. Den gången stöttade även Moderaterna den dåvarande socialdemokratiska regeringens linje om att kapitulera inför EU-byråkratin.

– Återhämtningspaketet är utan tvivel ett mindre lyckat EU-beslut, och Sverige är nettobetalare till både EU-budgeten och återhämtningsfonden. Men samtidigt är det orimligt att utmåla det som en ekonomisk katastrof för Sverige, sade Jan Ericson M under debatten i riksdagen avseende skuldpaketet.

Om Moderaterna och regeringen står på sig hela vägen denna gång återstår att se, men från Sverigedemokraterna är pressen hård i frågan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program