Schyman vill bilda klimatparti – kräver ”radikala och omvälvande” förändringar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Feministiskt initiativ har inlett ett uteslutningsärende mot partiets förra partiledare Gudrun Schyman, uppger SVT. Detta då Schyman vill bilda ett klimatalarmistiskt parti.

Gudrun Schyman var partiledare för Feministiskt initiativ mellan 2005–2011 och 2013-2019.

Men nu har hon delvis sadlat om och satsar på klimatet i stället. Hon har engagerat sig i den så kallade Klimatalliansen.

På grund av detta kan hon uteslutas ur Fi.

Enligt partiets stadgar kan en medlem som är kandiderar för andra skada partiet.

– Gudrun Schyman har lyft att hon vill se att organisationen ombildas till ett politiskt parti, kandiderar till riksdagsvalet och att hon är beredd att stå på den listan, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig på Fi, till SVT Nyheter.

Enligt Karin Tennemar är uteslutningsärendet inget man vill göra men Gudrun Schyman ska inte behandlas bättre eller sämre än andra, varför det har inletts. Tennemar hade hoppats att Schyman skulle engagera sig för ”klimatet” inom Fi i stället.

Klimatalliansen förklarar på sin sajt att man har den ”samlade vetenskapen” bakom sina idéer.

”Vi kan inte vänta längre. Nu krävs en allians med den levande jorden runt oss och alla kommande generationer. Kraven på förändring måste vara skarpa, långtgående och radikala. Omvälvande. I ett surrealistiskt inferno av förnekelser och passivitet är detta det enda realistiska. En allians för klimatet!”, dundrar man.

– Vi ser inte de modiga beslut som skulle behövas. Vi ser inte att insikten att vi lever i en klimatkris och att det är bråttom avspeglar sig i politiken, sade Schyman till Ekot i januari. Klimatpolitiken är det absolut viktigaste. Jag ser inget parti som tar det på tillräckligt allvar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program