Särskild debatt om vitryska hybridattacker

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksdagen genomförde en särskild debatt om situationen vid gränsen mellan Vitryssland och Polen, där den vitryska regimen bedrivit hybridkrigföring genom att låta illegala invandrare skickas i vågor mot den polska gränsen. Det var Sverigedemokraterna som krävt debatten.

Ludvig Aspling (SD) menade EU är omgivet av skurkstater som på grund av EU och medlemsländernas politik kan agera som de gjort, genom att släppa lös vågor av migranter mot EU:s medlemsländer.

– Den belarusiska (Vitryssland reds.anm.) regimen för ett hybridkrig mot EU med migranter som vapen. Men, fru talman, migranter i sig är inget hot mot unionen. Hotet mot unionen kommer inifrån unionen själv i form av politiker som är aningslösa eller som med avsikt vill göra EU svagt och som vill öppna upp unionen för en migrationslagstiftning som tillåter volymer som vi aldrig någonsin kommer att kunna hantera, vilket i sin tur öppnar upp för den typ av utpressning som vi ser i dag, sa Aspling från talarstolen.

Utrikesminister Ann Linde talade om vikten att hjälpa migranterna och om att de bara behövda återvända om de själva ville.

– Lukasjenko har hänsynslöst försökt använda människor för att sätta press på EU. Det har inte fungerat. Nu måste vi fortsätta att tillhandahålla humanitärt stöd för migranterna och stödja frivilligt återvändande. Om de berörda länderna begär det är svenska myndigheter beredda att bedöma om de kan bidra med ytterligare resurser som de har till sitt förfogande, menade Linde.

Under debatten menade den sverigedemokratiska ledamoten Aspling att regeringen talar med kluvna tungor, detta då utrikesministern menar att Polen hade rätt att avvisa migranterna vid gränsen och statsministern istället tidigare menat att EU samt Polen har en skyldighet att hjälpa dem.

– Här har vi två statsråd i Sveriges regering som säger två diametralt motsatta saker. Statsministern säger att vi måste ta emot asylsökande som reser genom säkra länder på väg in i EU, till exempel mellan Belarus och Polen, medan utrikesministern hävdar att denna regeländring är fullt laglig, påpekade Aspling.

Situationen i Polen har lugnat sig, men hybridattacken har pågått under flera månader.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program