Sarkozy om kriget: EU dansar på kanten av en vulkan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Jacques Paquier

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, 67, är kritisk till EU:s känslomässiga hantering av Ukrainakonflikten. Enligt Sarkozy är det hög tid att börja prata om framtiden och fred, säger han i en intervju med franska Le Journal du Dimanche.

Det är Frankrikes förra president Nicolas Sarkozy som nu uttrycker kritik mot hur EU hanterar konflikten i Ukraina.

Enligt Sarkozy har EU:s politik i frågan drivits av ”felbedömning, upphetsning, ilska” och ”ytliga reaktioner”, varför Europa nu ”dansar vid kanten av en vulkan”.

– Det enda européerna får höra är att fler och fler miljarder euro ska spenderas på inköp av vapen. Fler vapen, mer död, mer krig, säger han i tidningen enligt RT.

Han förstår inte heller på vilken rättslig grund EU-kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen agerar utrikespolitiskt.

– Europeiska kommissionen är i första hand ett administrativt organ. Dessutom har jag fortfarande inte förstått under vilken artikel i de europeiska fördragen som Ursula von der Leyen motiverar sin kompetens inom området för vapenköp och utrikespolitik.

Nicolas Sarkozy tycker visserligen det var rätt att fördöma Ryssland och visa solidaritet med Ukraina, men anser samtidigt att EU måste agera lugnt och försöka motverka en eskalering av konflikten. Han ogillar också att Ukrainas president Volodomyr Zelensky nyligen undertecknade ett dekret som förbjuder förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin. Det motsvarar ett krav på regimskifte i Ryssland, menar han, vilket omöjliggör andra framsteg än fortsatt krig.

– Det är hög tid att seriösa initiativ tas för att börja prata om framtiden och fred, säger Nicolas Sarkozy i intervjun som knappt fått någon uppmärksamhet i andra västerländska medier.

Samtidigt beklagar Sarkozy att ”EU kan ge intryck av att vara i släptåg av amerikanerna”. Däremot gör Frankrikes nuvarande president Emmanuel Macron helt rätt i att behålla kontakten med Vladimir Putin, påpekar han, och anser att Frankrike ska gå i bräschen för att lösa konflikten. Dock har mycket tid gått förlorad, enligt den franske ex-presidenten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program