Rysslands president: ”Vi grupperar inte missiler vid amerikanska gränsen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands president Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Rysslands Vladimir Putin genomförde sin årliga stora presskonferens med fler hundra journalister närvarande. En av frågeställarna, från Sky News, undrade om Rysslands president kunde lova att inte intervenera militärt i Ukraina. Putin menade att det inte är Ryssland som hotar någon, men att NATO grupperar offensiva system vid Rysslands gräns.

När journalisten från Sky News ställt frågan om Ryssland skulle respektera Ukrainas suveränitet och kunde ge löften om att inte genomföra en militär offensiv mot Ukraina, svarade inte Putin direkt på frågan.

– Vi har sett fem vågor av NATO-expansion, nu är de i Rumänien, Polen och de grupperar offensiva vapensystem där. Det är vad vi pratar om, ni borde förstå att vi inte hotar någon. Vi har inte grupperat vid USA:s gränser eller Storbritanniens gränser, svarade Putin.

Den bulgariska tillförordnade premiärminister meddelade att de valt att stoppa gruppering av sina allierades specialförband från NATO på sitt territorium. Detta då de menar att det endast skulle spä på spänningarna i regionen ytterligare.

Den ukrainska konflikten är en komplex historia där olika stormaktsintressen konkurrerar med varandra om att kontrollera Ukraina. EU och NATO vill expandera österut, medan Ryssland vill behålla kontrollen över den tidigare ryska intressesfären. En intressesfär som har splittrats upp av NATO:s och EU:s expansion österut. Ryssland annekterade den ukrainska halvön Krim efter ett överraskningsanfall. Detta till följd av att den tidigare ryssvänliga ukrainska presidenten under kuppartade former avsatts. NATO och EU menar att Rysslands krav som ställts är orimliga. Ryssland kräver till exempel att Ukraina ska avstå från att gå med i NATO i framtiden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program