Ryssland: Vi är i krig med det ”kollektiva väst” och Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Ryssland är i krig inte så mycket med Ukraina utan med det ”kollektiva väst”. Det säger den ryske försvarsministern Sergei Shoigu, uppger nyhetsbyrån Anadolu. Bland annat används närmare 300 av västvärldens militära och civila satelliter i kriget, hävdar han.

Tidigare idag förklarade Ryssland att man kommer genomföra en delvis mobilisering av 300.000 reservister för att möta motståndet i östra Ukraina.

Men det är inte så mycket Ukraina man egentligen slåss med, utan med västvärlden och Nato.

– Nu har tidpunkten kommit där vi slåss mot det kollektiva väst och Nato, säger Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu i en intervju med Russia 24.

Enligt Shoigu har ett ”västligt kommando” baserat sig i Ukrainas huvudstad Kiev och det är detta kommando som i realiteten leder den militära operationen i Ukraina.

– Man använder hela Natos satellitflotta, påstår försvarsministern. Vi uppskattar att det rör sig som 70 militära och 200 civila satelliter.

– Satelliterna används för att rekognoscera ryska militärgrupper åt Ukraina, fortsätter han.

Ryssland kommer inte försöka mobilisera till exempel studenter, försäkrar Sergei Shoigu.

– De kan fortsätta studera. Vi kommer inte försöka rekrytera dem. Vi har en massiv rekryteringsbas, sådana som har stridserfarenhet och kompetens.

Samtidigt uppger han att 5.937 ryska soldater dött i kriget, medan över 60.000 ukrainska soldater dött och över 40.000 skadats. Dessa siffror skiljer sig från vad andra källor påstått.

– Det är i princip halva deras armé som gått förlorad, säger han.

Lyssna på hela intervjun HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program