Ryssland drar ut på kriget – tittar på när västvärlden faller samman

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland är inte längre ute efter ett snabbt avslut i Ukraina. Man ser hur kriget förstör västvärldens ekonomi och sammanhållning. Därför drar man ut på det. Det säger Magnus Stenlund i veckans nyhetsanalys. Att västvärlden nu skickar stridsvagnar till Ukraina lär inte heller förändra utgången av kriget, eftersom det i första hand är ett artillerikrig.

Ryssland har ändrat strategi och drar nu medvetet ut på kriget i Ukraina.

Kriget handlar inte heller om stridsvagnar, som västmakterna ska skicka till Ukraina, utan det handlar framför allt om artilleri, om missiler. Och där har Ryssland ett mycket kraftigt övertag, som gör att Ukraina förlorar enorma mängder soldater.

– Ryssarna ser att det som händer i väst är början till en undergång, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Kriget och västs sanktioner har ju fått väldigt, väldigt negativa effekter. Det är ekonomiska konsekvenser och Nato kan drabbas av ett sammanbrott.

Sveriges hittills fiaskoartade medlemsansökan kan bidra till Natos sönderfall, enligt Stenlund.

– Det här är saker som spelar ryssarna i händerna. Varför ska Ryssland göra det här snabbare än nödvändigt? Och den här hypotesen har stärkts för varje vecka som går.

Det som pågår är lite som när fäder bryter arm med sina barn, och på låtsas låter sönerna tro att de kan vinna, påpekar han.

– Men ryssarna är i kontroll. Det är så jag upplever att de gör. De backar litegrann, låter Ukraina slå ihjäl sig mot muren. Sen väntar de, för det är bara till ryssarnas fördel att det här fortsätter. Det är ett sätt att förstöra västs sammanhållning och ekonomi, och samtidigt ett sätt att minimera sina egna förluster. Detta gör att det blir ett långsiktigt krig – för att Ryssland vill det.

– Från början var det inte så. Men nu är man inte ute efter ett snabbt avslut längre.

De hundratusentals män som Ryssland mobiliserat står mer eller mindre och väntar.

– Samtidigt har man konstaterat att detta är ett artillerikrig. Det är det som styr det här kriget. Det är inte stridsvagnar som är det viktiga utan i första hand missilerna. Och där har Ryssland ett övertag på antagligen tio mot ett. Det betyder också att det i första hand är Ukraina som förlorar män. Det är matematiskt så. Den som har mest missiler dödar flest av motståndare.

Samtidigt finns det ”inga tecken” på att Ryssland är på väg att förlora greppet om sin egen ekonomi, enligt Stenlund. Tvärtom stärks den nu när guldpriset ökar.

Under onsdagen erkände Ukraina reträtt från staden Soledar, där den ukrainska militären påstås ha förlorat 25.000 soldater.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program