Ryska svaret: Sverige och Finland blir ”måltavlor” för ett anfall

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Sverige och Finland går från att vara neutrala grannländer till att bli tänkbara måltavlor för ett ryskt anfall om de går med i Nato. Det förklarar Rysslands förste biträdande representant i FN, Dmitry Polyanskiy, i en intervju med UnHerds Freddie Sayers.

Allt tyder nu på att Sverige och Finland inom det närmaste dagarna kommer lämna in varsin medlemsansökan till Nato.

Hur ser Ryssland på detta?

Enligt Dmitry Polyanskiy, Rysslands förste biträdande representant i FN, innebär det att länderna blir måltavlor för den ryska militären.

– De vet att det ögonblick som de blir medlemmar i Nato kommer det innebära vissa spegelrörelser på den ryska sidan. Om det finns Nato-styrkor i dessa territorier skulle de bli måltavlor – eller möjliga måltavlor – för ett anfall, säger han i Unherd.

– I stället för vara neutrala länder kommer de helt plötsligt bli fiender, med de risker som det innebär. De har levt som goda grannar i tiotals år men om de vill ingå i det fientliga blocket är det upp till dem. Vi tvingas vidta vissa militära åtgärder. Men om de går med i Nato innebär det inte ett stort slag mot Rysslands säkerhet. Det kommer drabba dem själva. Ryssland är redo att agera mot Nato. Vi har förberett oss. Så det kommer inte förändra särskilt mycket, hävdar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program