Ryska offensiven mot hamnstaden Odessa stoppad

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kriget i Ukraina går in på dygn 25 och är snart en månad gammalt. Ukraina har fortsatt kontroll på de viktiga städerna Kiev, Kharkov och Odessa. Den ryska offensiven mot Odessa har helt avstannat och delvis slagits tillbaka under en ukrainsk motoffensiv som startade dag 22 vid Mykolaiv, enligt uppgifter från Military Land.

I södra Ukraina har den ryska offensiven gått bättre än i övriga delar av landet, här är den omtalade landbryggan mellan utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk säkrad av ryska styrkor. Hamnstaden Mauripol som är den sista staden av betydelse som ligger i denna landbrygga håller fortfarande ut, men enligt uppgifter har nu ryska styrkor trängt in i stadens centrala delar och flera experter tror att staden faller inom några dagar.

Offensiven i riktning mot den strategiskt viktiga och större hamnstaden Odessa i södra Ukraina har däremot helt avstannat och ukrainska förband har istället gått till motanfall. Ryska förband har misslyckats med att inta staden Mykolaiv som har större övergångar över floden Bug i riktning mot Odessa. Här har istället ukrainska förband gått till motanfall de senaste dagarna och drivit tillbaka ryssarna. Nordväst om Mykolaiv hade ryska frontförband nått så långt som till Voznesenk där de försökte sig på att hitta alternativa anfallsvägar ner mot Odessa, men dessa ryska styrkor har slagits tillbaka av ukrainska förband och retirerat hela vägen tillbaka öster om Mykolaiv.

I övriga Ukraina är läget förhållandevis låst, där det enbart sker mindre lokala anfall och motanfall från båda håll. Staden Sumy och de omkringliggande områdena i norra Ukraina är fortsatt delvis inringat, men läget här är svårbedömt och rörigt då frontlinjerna är flytande. Fortsatta upprepade eldöverfall mot ryska kolonner utgår från ukrainska förband i området och inga kända försök att retirera tillbaka från det strategiskt viktiga området har genomförts av ukrainska förband.

Enligt oryxspioenkop.com, som enbart räknar in bekräftade förluster som kan styrkas med bildbevis, har den ryska krigsmakten lidit betydligt större förluster än den ukrainska hittills. Detta är vanligt för en anfallare, samtidigt kan en anfallare som är framgångsrik under en period lida större förluster för att senare när större inringningar genomförts åsamka försvararen omfattande förluster. Detta har hittills den ryska krigsmakten misslyckats med förutom vid Mauriopol.

De ukrainska omfattande eldöverfallen mot de ryska underhållslinjerna har till exempel slagit ut, erövrat eller tvingat ryssarna att överge över 500 lastbilar. Detta enligt de av oryxspioenkop.com bekräftade bilderna och filmerna på utslagna fordon samt flygplan. Lastbilar som ansvarar för logistiken är något som många bedömare menar att den ryska krigsmakten redan innan hade ett underskott av, därför är dessa förluster allvarliga för ryssarna.

Enligt oryxspioenkop.com ligger de ukrainska förlusterna av stridsvagnar och stridsfordon på strax över 160 stycken, medan motsvarande förluster för den ryska sidan är 659. Bekräftade utslagna flygplan av alla sorter är 14 stycken för den ryska sidan och 10 för den ukrainska. Bekräftade utslagna eller skadade helikoptrar är 34 stycken för den ryska sidan och en för den ukrainska. Ukraina har väldigt få helikoptrar och därför har de mest troligt inte använts i särskilt stor omfattning i mer utsatta områden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program