Uppgifter: Ryssland har full kontroll över Bakhmut

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Enligt uppgifter från trovärdiga kommentatorer som följer kriget i Bakhmut, bland annat NWE War Reports, så är Bakhmut mest troligt under full rysk kontroll. Detta efter flera månaders hårda strider om staden.

Den ukrainska staden Bakhmut har till sist fallit i ryska händer, detta enligt uppgifter från flera trovärdiga kommentatorer som följer kriget i Ukraina nära. Ryska och ukrainska styrkor har varit involverade i våldsamma strider om staden ända sedan augusti då slaget om Bakhmut officiellt inleddes.

Samtidigt som NWE War Reports påstår att staden fallit, menar däremot Military Land att det fortfarande saknas video- eller filmbevis på att de sista delarna vid den berömda MIG-statyn i sydvästra Bakhmut ska ha fallit.

Chefen för den ryska legoknektsorganisationen Wagner, Jevgenij Prigozjin, medger i en video som översatts av Crux att de ukrainska förbanden som stått mot hans legosoldater i staden kämpat väl, men att den mäktigaste armén i världen är Wagner. Han säger i klippet att den ukrainska däremot är nummer två. Vilket innebär att Prigozjin återigen visar att han är i öppen konflikt med den ryska arméledningen som han vid flera tillfällen riktat hårda anklagelser mot, då han inte påstår att de ryska är näst bäst efter hans egen privatarmé. Han tillbakavisar samtidigt de uppgifter som har cirkulerat på flera håll om att ryska fällskärmsförband, VDV, skulle ha förstärkt Wagner för att kunna ta över de sista delarna av staden.

Samtidigt som Bakhmut eventuellt helt fallit i ryska händer fortsätter ukrainska lokala anfall på flankerna norr och söder om staden Bakhmut. Det spekuleras friskt i olika kanaler huruvida detta har varit lokala anfall för att möjliggöra en ordnad ukrainsk reträtt från Bakhmut, eller om det är spaningsanfall med större förband som förberedelser för den förväntade ukrainska våroffensiven.

Ukrainska förband har oaktat lyckats erövra vital terräng på flankerna om staden de senaste dagarna, vilket öppnat upp vitala försörjningsleder in i de sista delarna av Bakhmut som hölls av de ukrainska förbanden i staden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program