Rymdfarkost har nuddat solen – sensationellt enligt NASA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Illustration (NASA)

För första gången i historien har en rymdfarkost nuddat solen. NASA’s drönare, Parker Solar Probe, har flugit igenom solens övre atmosfär och undersökt partiklar samt magnetfälten i atmosfären.

Denna milstolpe beskrivs av NASA som ett stort steg framåt för drönaren som använts och ett enormt steg framåt vad avser forskningen kring solen. Det ger forskarna möjligheter att få tillgång till viktig information om stjärnan som ligger närmast människan och dess påverkan på solsystemet. Rymdfarkosten påbörjade sin resa i augusti 2018.

– Att Parker Solar Probes nuddar solen är ett monumentalt ögonblick för solforskningen och verkligen en anmärkningsvärd bedrift, säger Thomas Zurbuchen, administratör för Science Mission Directorate på NASA:s högkvarter i Washingtong.

Drönarens möjligheter till denna spektakulära solresa gör den upptäckter sådant som andra rymdfarkoster har varit för långt iväg för att kunna göra. Bland annat vad som sker inne i solvindarna och partikelflödet från solen vilka kan påverka mänskligheten på jorden. Drönaren har succesivt närmat sig solen successivt genom att ha gått i en omloppsbana kring solen.

Till skillnad från jorden består solen inte av någon solid yta. Den har istället en superhet atmosfär gjord av material som binds till solen genom gravitation och magnetism. Solens yttemperatur är cirka 5500 grader Celsius.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program