Rymdfarkost har nuddat solen – sensationellt enligt NASA

Foto: Illustration (NASA)

För första gången i historien har en rymdfarkost nuddat solen. NASA’s drönare, Parker Solar Probe, har flugit igenom solens övre atmosfär och undersökt partiklar samt magnetfälten i atmosfären.

Denna milstolpe beskrivs av NASA som ett stort steg framåt för drönaren som använts och ett enormt steg framåt vad avser forskningen kring solen. Det ger forskarna möjligheter att få tillgång till viktig information om stjärnan som ligger närmast människan och dess påverkan på solsystemet. Rymdfarkosten påbörjade sin resa i augusti 2018.

– Att Parker Solar Probes nuddar solen är ett monumentalt ögonblick för solforskningen och verkligen en anmärkningsvärd bedrift, säger Thomas Zurbuchen, administratör för Science Mission Directorate på NASA:s högkvarter i Washingtong.

Drönarens möjligheter till denna spektakulära solresa gör den upptäckter sådant som andra rymdfarkoster har varit för långt iväg för att kunna göra. Bland annat vad som sker inne i solvindarna och partikelflödet från solen vilka kan påverka mänskligheten på jorden. Drönaren har succesivt närmat sig solen successivt genom att ha gått i en omloppsbana kring solen.

Till skillnad från jorden består solen inte av någon solid yta. Den har istället en superhet atmosfär gjord av material som binds till solen genom gravitation och magnetism. Solens yttemperatur är cirka 5500 grader Celsius.