Relationerna mellan SD och L alltmer ansträngda – bråk på regeringskansliet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Element©

Enligt källor till Expressen är det infekterad stämning mellan framförallt Liberalerna och Sverigedemokraterna på regeringskansliet gällande regeringens EU-politik kopplat till klimatet. Sverigedemokraterna och Liberalerna uppges bråka över hur mycket av dessa EU-frågorna som egentligen berörs av Tidöavtalet, avtalet som reglerar samarbetets utformning mellan Sverigedemokraterna och regeringen.

Enligt en källa från Liberalerna som Expressen talat med ska det vara mycket ansträngda samtal där tonen anses vara bråkig. Framförallt ska Sverigedemokraterna försöka tillskansa sig inflytande över klimatpolitiken, vilket Liberalerna försöker hålla emot. Klimatpolitiken är inte specificerad i Tidöavtalet, men klimatfrågan är bred och påverkar flera andra politiska områden. Till exempel energifrågan där Tidöpartierna ska ha en gemensam linje.

Sverigedemokraterna har på senare intagit ett allt högre tonläge i klimatpolitiken. Det initierades redan tidigt där Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widding under den allmänpolitiska debatten i riksdagen ifrågasatte att den påstådda klimatkrisen är en kris. Något som väckte stor bestörtning bland riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Miljöpartiet som gick upp för att bemöta Elsa Widdings påstående. Särskilt Liberalerna utsattes sedan för kritik för att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna efter detta, då de rödgröna partierna och rödgröna debattörer noterat den splittrade bild inom Liberalerna som finns avseende samarbetet med Sverigedemokraterna.

Det är inte bara Elsa Widding som har gått på offensivt gällande klimatpolitiken, även partiets landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson gick nyligen ut i en intervju med Expressen där han menade att FN:s klimatvarningar är uppskruvade. Även Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen har drivit med klimatalarmisterna på Twitter, detta efter att han blivit utpekad som extremist i klimatfrågan av Aftonbladets ledarskribent Fanny Jönsson. Han lade då upp en skämtsam bild på sig själv där han skrivit; ”Vem är du? Jag är döden för miljörörelsen”

Allt detta verkar nu ha utmynnat i väldigt ansträngda relationer på regeringskansliet där det pågår en dragkamp mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna i särskilt klimatpolitiska frågor kopplat till EU. Detta kommer troligen försätta statsminister Ulf Kristersson i en tuff situation då Sverige kommer vara EU:s ordförandeland under våren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program