Regeringens sanningsministerium invigt – ska skydda svenskar från ”vansinniga idéer” och rysspåverkan inför valet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nu har regeringen invigt den nya Myndigheten för Psykologiskt Försvar (MPF). Myndighetens uppgift blir bland annat att kartlägga och analysera ”påverkansoperationer, ryktesspridning och lögnaktig propaganda” om Sverige.

Det var i tisdags som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) invigde Myndigheten för Psykologiskt Försvar (MPF) i Karlstad, som inrättades den 1 januari i år och som av kritiker bland annat jämförts med ett ”sanningsministerium”.

Myndighetens uppgift är att skydda landet från ”desinformation”.

”Ett land kan angripas inte bara fysiskt och militärt, utan också psykologiskt genom att till exempel försöka minska befolkningens försvarsvilja eller öka interna motsättningar och spänningar”, skriver ministern på Facebook.

Enligt Morgan Johansson ska den nya myndigheten också hjälpa andra svenska myndigheter att bemöta de ”falska” budskapen som sprids på nätet.

Psykologisk krigföring är något som Ryssland nu sysslar med, fortsätter han.

Vidare menar han att påverkansoperationer i dag framför allt bedrivs på sociala medier.

Myndighetens uppgift just nu blir att övervaka hur svenskarnas tankar formas kring Ukraina.

”Nu har man en viktig uppgift i att följa Rysslands försök att påverka opinionen i väst kring sin krigföring i Ukraina. Än så länge har de inte haft någon framgång i väst för de vansinniga idéer de sprider – att Ukraina styrs av nazister som bedrev folkmord på ryssar före kriget – men det gäller att vara fortsatt vaksam”, klargör Morgan Johansson.

SVT frågar Johansson vad myndigheten kommer ha för betydelse inför valet i höst.

– Alla kommer ju ihåg den stora diskussionen som varit inför de amerikanska presidentvalen och hur de spekulerats kring hur Ryssland försökt påverka dem. Här finns det också all anledning att vara vaksam på vad som händer på sociala medier fram till valet, svarar han.

Just nu är 40 personer anställda vid myndigheten. Men enligt SVT ska ännu fler snart anställas för att skydda svenskarna från fel sorts information.

Så här kan man läsa i en artikel på Folk och Försvars hemsida:

”Om myndigheten försöker bekämpa desinformationen genom att direkt angripa och falsifiera vissa narrativ så riskerar den att stämplas som ett sorts orwellskt sanningsministerium hos just de individer som man har ett stort behov av att nå ut till.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program