Regeringen vill se kraftig utvidgning av FRA-lagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Löfvenregeringen vill se ut en kraftig utökning av den kontroversiella FRA-lagen från 2009. Men regeringens förslag har fått föga medial uppmärksamhet.
– Man känner att man tappat kontrollen över det här landet. Då är man villig att ta hjälp av främmande makt för att hålla ordning på undersåtarna, säger samhällsdebattören Klaus Bernpaintner till Swebbtv.

Den svenska regeringen vill nu införa en kraftig utökning av FRA-lagen.

Enligt TT vill regeringen ge utländsk underrättelsetjänst och organisationer med inriktning på informationssäkerhet ”direktåtkomst” till personuppgifter som hanteras av Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt (FRA).

FRA ska även få använda signalspaning mot fler verksamheter än innan. Det nuvarande regelverket tillåter bara signalspaning mot sådant som hotar Sverige eller rör svenska intressen.

Att tillåta en sådan utvidgad signalspaning var helt otänkbart när lagen antogs. Men detta vill alltså regeringen ändra på, med motiveringen att säkerhetsläget i Sverige och omvärlden förändrats.

Om regeringen får igenom sin proposition kan Sverige förvandlas till en ”avlyssningscentral eller filial till underrättelsetjänster i större länder”, säger Mark Klamberg, professor i internationell rätt, till TT.

Sverige kan därmed bli som Danmark, bedömer Klamberg. Tidigare i år avslöjades det att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA använt Danmark för att spionera på toppolitiker i europeiska länder, däribland i Sverige.

Nyheten om regeringens förslag har fått liten medial uppmärksamhet. Enligt Aftonbladets Oisín Cantwell mottogs nyheten med gäspningar.

”Vad beror tystnaden på? Varför protesteras det inte längre? Vad hände med demonstrationerna och debattartiklarna?… Den folkliga acceptansen för ökade statliga befogenheter är helt enkelt betydligt större i dag än för ett decennium sedan”, skriver han i en artikel i Aftonbladet.

Den antiglobalistiska samhällsdebattören och medgrundaren till folkungen.se, Klaus Bernpaintner, ser en illavarslande agenda i bakgrunden.

– Man känner att man tappat kontrollen över det här landet. Då är man villig att ta hjälp av främmande makt för att hålla ordning på undersåtarna. Man kanske känner att det finns en revolutionsstämning som pyr i landet, och då kan man behöva utländsk makt för att hålla kolla på folket, säger han till Swebbtv och fortsätter:

– Jag ser det som högförräderi. Det är ett straff som finns i brottsbalken, och lyder så här: ”Den som med uppsåt att riket ska med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid.” Det är vad det handlar om, att lägga Sverige under främmande makt.

Men Bernpaintner tror inte svenskarna kommer protestera.

– Jag tror inte svenska folket kommer säga nånting. Inga medier av dignitet tar upp den här frågan. Medierna är ju maktens megafoner. När makten vill införa sådana här saker tiger media, för att det ska kunna genomföras. Precis som olika typer av grundlagsändringar, som gör Sverige mångkulturellt eller när EU skrivs in i grundlagen. Det är inga medier som rapporterar om det.

Regeringens lagförslag föreslås träda i kraft redan den 1 januari 2022.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program