Regeringen vill ”kartlägga” ovaccinerade – så alla tar sprutan

I början av nästa år genomförs en ”nationell vaccinationsvecka” i Sverige för att få hela befolkningen att ta det så kallade vaccinet mot covid-19. De ovaccinerade ska ”kartläggas”, klargjorde regeringen i torsdagens SVT Aktuellt.

Vecka 11 planerar regeringen en propagandavecka för ”vaccinet” mot covid-19.

Syftet är få de 1,5 miljoner ovaccinerade över 12 år i landet att ta sprutan.

Varför man så envist vill att alla injicerar substansen, som inte fungerar mot smittspridning, är oklart. Covid-19 är dessutom en sjukdom med mycket låg dödlighet.

Just nu ligger ett 90-tal covidpatienter på IVA i hela landet, alltså trots den stora mängden ovaccinerade. Yngre barn inräknat är de ovaccinerade i Sverige cirka 3 miljoner.

Samtidigt ska regionerna omvaccinera 450.000 personer med ”tredje dosen” i veckan.

Regeringen skjuter till extra 200 miljoner kronor.

– Vi tillför resurser till samtliga regioner för att underlätta arbetet. Det gäller att göra hemläxan och försöka kartlägga vilka som inte är vaccinerade, var de bor, vad de gör, hur gamla de är, hur kan vi nå fram till dem, sade socialmimister Lena Hallengren (S) i gårdagens SVT Aktuellt.

Regeringen har tidigare aviserat att man ska utöka de diskriminerande och författningsvidriga vaccinpassen när tillräckligt många svenskar tagit ”tredje dosen”.

9 av 10 som smittas av den nya omikronvarianten i Danmark är fullvaccinerade.